Gruparea SI plasează Iordania şi diplomaţia japoneză într-o situaţie delicată

Gruparea Stat Islamic, care a condiţionat viaţa unui al doilea ostatic japonez de eliberarea unei irakience încarcerate pentru terorism în Iordania, plasează Ammanul, aflat în centrul negocierilor, şi diplomaţia japoneză într-o poziţie delicată, apreciază analiştii.

341 afișări
Imaginea articolului Gruparea SI plasează Iordania şi diplomaţia japoneză într-o situaţie delicată

Gruparea SI plasează Iordania şi diplomaţia japoneză într-o situaţie delicată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Simultan cu anunţul decapitării japonezului Haruna Yukawa, capturat de SI în august, jihadiştii au cerut eliberarea "surorii" lor Sajida al-Rishawi, o irakiancă implicată într-un val de atentate sinucigaşe revendicate de aripa irakiană a Al-Qaida.

Înregistrarea video în care răpitorii anunţă această condiţie (printr-un mesaj citit de al doilea ostatic japonez, jurnalistul Kenji Goto) "urmăreşte în mod clar să zdruncine Guvernul japonez", rezumă pentru agenţia Jiji profesorul Koichi Oizumi de la Universitatea Centrală din Aomori.

"Fie este o revendicare bizară care arată lacunele din sistemul de decizie consensuală a SI, fie este o strategie bine gândită", consideră profesorul Masanori Naito, specialist în islam şi în Orientul Mijlociu la Universitatea Doshisha din Kyoto.

"Viaţa umană este prioritară, vom colabora cu părţile vizate, Iordania în primul rând, pentru a-l salva pe Kenji Goto, fără a ceda în faţa teroriştilor, această poziţie nu s-a schimbat", a reiterat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga.

"Japonia nu poate totuşi decât să ceară ajutorul Iordaniei", subliniază Naito.

În opinia lui Robert Dujarric, directorul pentru Studii asiatice la Universitatea Temple din Tokyo, "va depinde mult de importanţa pe care Iordania o acordă acestei deţinute irakiene", la nouă ani după atacurile care au devastat trei hoteluri din Amman, provocând 60 de morţi şi sute de răniţi.

"Ea a fost condamnată la moarte în 2006 dar încă nu a fost executată. Poate este bolnavă sau instabilă psihic, iar în acest caz Iordania ar putea accepta eliberarea ei. Dacă ea este însă, dimpotrivă, într-o stare de sănătate normală, ar putea să nu fie eliberată", a declarat profesorul Naito.

Miza pentru Iordania nu este însă ostaticul nipon, ci unul dintre piloţii armatei aflat în mâinile SI din decembrie.

În acest caz, "eu nu cred că Iordania ar putea să o elibereze pe Al-Rishawi pentru un japonez fără ca pilotul să fie predat", insistă Oraib Rentawi, directorul Centrului Al-Quds pentru studii politice din Amman, la unison cu toţi ceilalţi experţi japonezi.

"Salvarea pilotului iordanian face parte din preocupările noastre. Vrem ca el şi Kenji Goto să se întoarcă fiecare în ţara lui cu zâmbetul pe buze", a declarat în faţa camerelor de luat vederi nipone adjunctul ministrului japonez pentru Afaceri Externe, Yasuhide Nakayama, trimis la Amman.

Noua solicitare a SI, care plasează Iordania în centrul dispozitivului, este "poate într-un fel mai uşoară pentru Japonia", potrivit lui Dujarric, deorece îi desemnează de facto un interlocutor care are capacitatea de a lansa negocieri cu SI.

Rentawi apreciază că este greu "de spus dacă Iordania va accepta sau nu solicitarea SI. Cele două părţi vor prezenta oferte şi solicitări până când se va ajunge la un acord. Ar putea fi o propunere comună Japonia/Iordania şi o soluţie mai extinsă care să conducă la eliberarea celor doi ostatici".

În situaţia actuală însă, toată lumea este de acord că Japonia nu are prea multe cărţi de jucat.

"Puterea de a decide este în mâinile Guvernului iordanian, nu japonez", tranşează Naito.

Subiectul este sensibil şi o eventuală eliberare a deţinutei irakiene ar putea "să genereze furia populaţiei iordaniene", avertizează el.

"Unul dintre scopurile organizaţiei Stat Islamic este divizarea naţiunilor" coalizate împotriva sa, adaugă Shiro Kawamoto, expert în terorism la Consiliul pentru politică publică.

Tokyo, aliat al Statelor Unite, va trebuie să ţină cont de părerea Washingtonului indiferent de ce se va întâmpla, deoarece acesta este în prima linie a luptei împotriva jihadiştilor, insistă Dujarric.

De fapt, secretarul de stat american, John Kerry, nu a întârziat, marţi, să se intereseze de cursul negocierilor pe lângă ministrul japonez de Externe, Fumio Kishida, potrivit diplomaţiei nipone.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici