Hollande va lua "în săptămânile următoare" o decizie cu privire la livrarea navelor Mistral Rusiei

François Hollande urmează să ia "în săptămânile următoare" o decizie cu privire la livrarea către Rusia a navelor de tip Mistral, a declarat el luni seara, la un dineu cu asociaţia presei prezidenţiale, relatează AFP în pagina electronică.

228 afișări
Imaginea articolului Hollande va lua "în săptămânile următoare" o decizie cu privire la livrarea navelor Mistral Rusiei

Francois Hollande (Foto: AFP)

"Ne aflăm în interiorul obligaţiilor contractuale", a declarat şeful statului francez, referindu-se la livrarea către Rusia a acestor două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC), suspendată din cauza crizei ucarinene. "Ne aflăm în această discuţie, care se prelungeşte (cu Rusia) şi care trimite cu necesitate la o decizie pe care o voi lua şi o voi lua în săptămânile care urmează", a anunţat el.

Prima dintre cele două nave de război - "Vladivastok" - urma să fie predată Moscovei la jumătatea lui noiembrie 2014, în timp ce a doua - "Sevastopol" - urmează să fie livrată Rusiei, în mod teoretic, în toamna lui 2015.

Parisul a anunţat la sfârşitul lui noiembrie amânarea "până la noi ordine" a livrării navei Vladivastok, ţinând cont de rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

Însă situaţia s-a deteriorat, iar Franţa studiază de-acum diverse opţiuni posibile cu privire la soarta celor două nave militare.

Foto: Kulakov / AFP

Potrivit unei publicaţii ruseşti, Franţa ar fi propus Rusiei să rezilieze în mod oficial contractul de livrare a navelor Mistral şi să-i ramburseze suma de 785 de milioane de euro, deja plătită, cu condiţia să poată reexporta navele de război.

Vânzarea către Rusia a două nave de tip Mistral, încheiată în iunie 2011, în mandatul lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluată la aproximativ 1,2 miliarde de euro. Aceste BPC-uri sunt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere şi/sau tancuri sau pot găzdui la bord un stat major.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici