Israelul a iniţiat negocieri cu Hamas pentru eliberarea a doi israelieni capturaţi în Fâşia Gaza

Israelul a iniţiat negocieri cu mişcarea islamistă Hamas pe tema eventualei eliberări a doi cetăţeni israelieni capturaţi de miliţii islamiste în Fâşia Gaza, afirmă surse israeliene şi palestiniene.

300 afișări
Imaginea articolului Israelul a iniţiat negocieri cu Hamas pentru eliberarea a doi israelieni capturaţi în Fâşia Gaza

Israelul a iniţiat negocieri cu Hamas pentru eliberarea a doi israelieni capturaţi în Fâşia Gaza (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Potrivit site-ului palestinian Albawaba.com, mişcarea Hamas a confirmat că deţine un cetăţean israelian, Avraham Mengistu, dând asigurări că este în viaţă şi starea sa de sănătate este bună. În cadrul negocierilor, mişcarea Hamas ar vrea să obţină garanţia unui armistiţiu pe termen lung în Fâşia Gaza.

Organizaţia islamistă, implicată cel mai recent în 2014 într-un conflict militar de amploare cu Israelul, transmite mesaje Israelului prin intermediul fostului premier britanic Tony Blair, care a deţinut funcţia de emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu. Tony Blair s-a întâlnit de cel puţin trei ori, în ultimele săptămâni, cu liderul Hamas, Khaled Mashaal, în Qatar.

Surse israeliene au confirmat, pentru cotidianul Times of Israel, că diplomaţi israelieni poartă negocieri cu mişcarea palestiniană Hamas.

Conform site-ului Ynetnews.com, organizaţia Hamas ar cere bani în schimbul eliberării celor doi cetăţeni israelieni.

Doi cetăţeni israelieni sunt deţinuţi de câteva luni în Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul mişcării islamiste Hamas. Avraham Mengistu, în vârstă de 29 de ani, rezident al oraşului Ashkelon, a plecat de acasă singur pe 8 septembrie 2014, intrând în Fâşia Gaza.

Potrivit autorităţilor israeliene, Mengistu, care este de origine etiopiană şi ar avea unele probleme psihice, a fost arestat de miliţiile mişcării islamiste Hamas. Un al doilea cetăţean israelian, un beduin din deşertul Neghev al cărui nume nu a fost dezvăluit, este dispărut de câteva luni, existând suspiciuni că a fost arestat în Fâşia Gaza.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici