Lagarde a evitat punerea sub acuzare în cazul Tapie, dar va fi martor asistat

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a evitat să fie pusă sub acuzare în cazul Tabie, dar a fost declarată martor asistat, statut care nu exclude să fie investigată mai târziu.

137 afișări
Imaginea articolului Lagarde a evitat punerea sub acuzare în cazul Tapie, dar va fi martor asistat

Lagarde a evitat punerea sub acuzare în cazul Tapie, dar va fi martor asistat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După două zile de audieri, justiţia franceză a stabilit ca Lagarde să fie declarată martor asistat, situaţie care nu o împiedică să rămână la conducerea Fondului Monetar Internaţional, relatează Bloomberg.

"Este ce a dorit toată lumea. Nimeni din board-ul FMI nu este interesat de un proces de alegere a unui nou director general al instituţiei, care ar perturba serios activitatea", a declarat Jacob Kirkegaard, analist la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională în Washington.

Lagarde, care a negat orice comportament incorect, a fost audiată la Curtea de Justiţie a Republicii din Franţa, care anchetează acţiunile miniştrilor.

Curtea a analizat dacă Lagarde a greşit atunci când a acceptat arbitrajul pentru închiderea unui litigiu în urma căruia omul de afaceri Bernard Tapie, apropiat preşedintelui de atunci Nicolas Sarkozy, a primit despăgubiri de la statul francez în valoare de circa 500 de milioane de dolari.

Tapie, fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversată în Franţa. Litigiul dintre omul de afaceri şi Credit Lyonnais se referă la o tranzacţie care a avut loc în 1993, când Tapie a vândut către bancă participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas.

Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat.

"Am oferit informaţii pentru a demonstra că am acţionat întotdeauna în interes public şi în conformitate cu legea", a afirmat Lagarde în urma audierilor.

Lagarde urmează să prezinte cazul şi board-ului FMI, care a confirmat că va avea loc o şedinţă pe această temă, zilele următoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici