Mărturiile supravieţuitorilor despre accidentul din Mediterana: 950 de persoane se aflau la bord. Traficanţii de persoane au închis uşile şi i-au blocat când au încercat să iasă afară - VIDEO

Procuratura din Catania a anunţat, citată de Ansa, că un supravieţuitor a declarat că la bordul ambarcaţiunii care s-a răsturnat în weekend în largul coastelor Libiei, în Mediterana, se aflau 950 de persoane şi nu 700, inclusiv 40-50 de copii şi aproximativ 200 de femei, relatează DPA.

2487 afișări
Imaginea articolului Mărturiile supravieţuitorilor despre accidentul din Mediterana: 950 de persoane se aflau la bord. Traficanţii de persoane au închis uşile şi i-au blocat când au încercat să iasă afară - VIDEO

Mărturiile supravieţuitorilor despre accidentul din Mediterana: Circa 950 de persoane se aflau la bord. Traficanţii de persoane au închis uşile şi i-au blocat când au încercat să iasă afară

Sute de persoane s-ar fi înecat duminică, după ce ambarcaţiunea plină cu imigranţi ilegali s-a răsturnat în largul coastelor libiene, a anunţat Paza de Coastă italiană. Vase aparţinând Pazei de Coastă au salvat 28 de persoane după ce incidentul a fost raportat către miezul nopţii (3.00, ora României).

Trupurile a 24 de imigranţi care au murit în cea mai mare tragedie din istoria regiunii mediteraneene au fost aduse luni dimineaţa în Malta.

Nava italiană care transporta cadavrele i-a adus totodată pe cei 28 de supravieţuitori, care urmează să fie transportaţi ulterior în Italia.

Potrivit unor mărturii anterioare, nava avea la bord aproximativ 700 de imigranţi ilegali, în momentul în care s-a răsturnat, la aproximativ 200 de kilometri sud de insula italiană Lampedusa.

"Traficanţii de persoane au închis uşile şi i-au blocat când au încercat să iasă afară" din cală, a declarat supravieţuitorul citat de procurorii italieni, un bărbat adus la un spital din Sicilia.

Paza de Coastă italiană a anunţat că operaţiunea de salvare "continuă fără încetare".

Imigranţii ilegali de la bord s-ar fi adunat într-o parte a ambarcaţiunii, pentru a atrage atenţia unei nave portugheze care trecea prin zonă, ceea ce a provocat răsturnarea ambarcaţiunii, potrivit Pazei de Coastă italiene.

Accidentul a avut loc la o săptămână după ce organizaţia Salvaţi Copiii anunţa că aproape 400 de persoane au pierit în alt accident, în largul coastelor Libiei, în contextul în care Italia le solicită partenerilor săi europeni ajutorul pentru ca să facă faţă valului de imigranţi ilegali care vin spre ţărmul de sud al peninsulei din nordul Africii.

Indignarea şi îngrijorarea cu privire la soarta imigranţilor ilegali care încearcă să ajungă în Europa s-au amplificat după naufragiile a două ambarcaţiuni, în octombrie 2013, în largul Lampedusei,soldate cu 350 de morţi.

"Am cerut ajutor suplimentar de mai bine de un an, iar ei nu au răspuns", a declarat Carlotta Sami, o purtătoare de cuvânt a UNHCR pentru postul itallian Sky TG24. "Dacă bilanţul acestei ultime tragedii se confirmă, numărul celor care au murit în Mediterana, în ultimele zece zile, va depăşi o mie", a adăugat ea.

Amnesty International (AI) a îndemnat guvernele europene să îşi asume responsabilitatea insuficienţei echipelor de specialişti în operaţiuni de căutare şi salvare la Mediterana. "Ne confruntăm la Mediterana cu o tragedie provocată de om, de proporţii copleşitoare", a declarat John Dalhuisen, directorul AI pentru Europa şi Asia centrală. "Aceste ultime morţi pe mare sunt şocante, dar nu surprinzătoare", a adăugat el.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini a anunţat abordarea accidentului luni, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe, care va prezenta un set de propuneri Libiei, una dintre principalele rute de trafic cu imigranţi ilegali.

"Este necesar să continuăm să acţionăm asupra cauzelor migraţiei şi mai ales în privinţa instabilităţii unei regiuni care se extinde tot mai mult, din Irak în Libia", a spus Mogherini. Ea s-a întâlnit cu premierul italian Matteo Renzi şi au insistat împreună asupra necesităţii unei soluţii europene la această problemă. Renzi şi-a anulat toate întâlnirile programate şi a convocat o reuniune a miniştrilor pentru a discuta subiectul.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat pentru postul Canal+ că accidentul este una dintre cele mai mari catastrofe din regiunea Mediteranei şi a solicitat suplimentare navelor de supraveghere.

Premierul grec Alexis Tsipras a îndemnat, de asemenea, UE să facă "imediat" paşii necesari şi să organizeze un summit de criză. Grecia a acceptat să găzduiască peste 10.000 de persoane care s-au refugiat din calea războiului din Siria, de la începutul anului şi până în martie, a precizat el. În aceeaşi perioadă din 2014, în Grecia au sosit doar 2.900 de refugiaţi.

La operaţiunile de salvare de pe Mediterana participau Paza de Coastă, Marina, forţele aeriene şi vase comerciale italiene, asistate de către autorităţile malteze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici