Miliţii şiite comit "crime de război" împotriva unor civili sunniţi în Irak, denunţă AI

Miliţii şiite, care luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI) alături de armata irakiană, comit crime de război asupra unor civili sunniţi, a acuzat marţi Amnesty International (AI).

277 afișări
Imaginea articolului Miliţii şiite comit "crime de război" împotriva unor civili sunniţi în Irak, denunţă AI

Miliţii şiite comit "crime de război" împotriva unor civili sunniţi în Irak, denunţă AI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) cu activitate în domeniul drepturilor omului acuză Guvernul irakian că susţine şi înarmează combatanţi şiiţi care răpesc şi ucid civili sunniţi.

În lupta împotriva jihadiştilor din cadrul SI, care au preluat în iunie controlul aupra unor vaste regiuni din Irak, Bagdadul se sprijină pe miliţii şiite, care luptă adesea pe teren alături de armată.

Într-un comunicat, Amnesty afirmă că deţine "probe" potrivit cărora membri ai unor miliţii şiite au asasinat "zeci" de sunniţi, în Irak, sugerând "execuţii deliberate".

De asemenea, grupări armate şiite răpesc sunniţi, pentru eliberarea cărora familiile sunt nevoite să plătească zeci de mii de dolari, adaugă ONG-ul.

În pofida plăţii răscumpărării, numeroase persoane sunt deţinute în continuare, iar unele au fost ucise, potrivit Amnesty, care a îndemnat Guvernul să îşi exercite controlul asupra acestor miliţii.

"Dându-şi binecuvântarea unor miliţii care comit în mod sistematic asemenea abuzuri, Guvernul irakian îşi dă acordul pentru crime de război şi alimentează o spirală periculoasă a violenţei confesionale", a declarat Donatella Rovera, consilieră Amnesty International pentru situaţii de criză.

Potrivit ONG-ului, miliţiile şiite se servesc de lupta împotriva SI ca de un pretext, pentru a efectua atacuri "de răzbunare" împotriva sunniţilor.

"Puterea în creştere a miliţiilor şiite a contribuit la o deteriorare generală a securităţii şi la o atmosferă de anarhie" în Irak, subliniază Amnesty.

În comunicat, ONG-ul acuză Guvernul irakian şi de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv de aplicarea "torturii şi unor rele tratamente prizonierilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici