Nou BOMBARDAMENT la Doneţk: Cel puţin 13 oameni au murit. Premierul ucrainean: Rusia "poartă responsabilitatea" atacului/ REACŢIA lui Serghei Lavrov

Treisprezece persoane au fost ucise joi dimineaţă la Doneţk, în estul Ucrainei, în momentul în care un troleibuz a fost lovit de un obuz într-un cartier al oraşului care până în prezent a fost ferit de lupte, a declarat un reprezentant al primăriei pentru AFP. Ministrul ucrainean al Apărării a acuzat separatiştii proruşi că s-ar afla la originea bombardamentului, cel mai sângeros atac împotriva civililor de la semnarea acordurilor de pace de la Minsk, în septembrie.

2908 afișări
Imaginea articolului Nou BOMBARDAMENT la Doneţk: Cel puţin 13 oameni au murit. Premierul ucrainean: Rusia "poartă responsabilitatea" atacului/ REACŢIA lui Serghei Lavrov

Nou BOMBARDAMENT la Doneţk: Cel puţin 13 oameni au murit. Iaţeniuk: Rusia "poartă responsabilitatea" atacului (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 14:33 - Lavrov: Atacul din Doneţk, o provocare a ucrainenilor menită "să submineze procesul de pace"

Rusia a acuzat joi forţele ucrainene că au fost la originea tirului de obuz care a ucis 13 civili într-un troleibuz din Doneţk, afirmând că este vorba despre o "provocare grosolană" la o zi după apelul la pace lansat de miniştrii de Externe german, francez, rus şi ucrainean, relatează AFP.

"Noi considerăm acest incident o crimă împotriva umanităţii, o provocare grosolană pentru a submina procesul de pace privind criza ucraineană", a denunţat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-un comunicat în care acuză "forţele ucrainene".

Calificând moartea celor 13 civili drept "crimă odioasă", şeful diplomaţiei ruse a apreciat că "devine evident că victimele umane nu vor opri «partea războiului» de la Kiev şi tutorii săi din străinătate".

"Cerem o anchetă imediată privind crimele comise la Doneţk, cu participarea reprezentanţilor OSCE", Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, pentru a "împiedica morţile absurde în rândul civililor", a precizat ministrul rus.

UPDATE 12:52 - Premierul ucrainean acuză Rusia că "poartă responsabilitatea" atacului de la Doneţk

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia că "poartă responsabilitatea" bombardamentului care a ucis cel puţin 13 civili, joi dimineaţă, la Doneţk, în estul separatist al Ucrainei, relatează AFP.

"Astăzi, teroriştii (nume dat de Kiev separatiştilor) ruşi au comis un act înspăimântător împotriva umanităţii. Iar Federaţia Rusă poartă responsabilitatea acestuia", a declarat Iaţeniuk într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Guvernului ucrainean.

UPDATE 12:41 - Cel puţin 34 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei - AFP

Cel puţin 34 de persoane, civili şi militari, au fost ucise în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, teatrul unui conflict între armata ucraineană şi rebelii separatişti proruşi, potrivit unui bilanţ întocmit joi de AFP pornind de la cifrele oficiale.

UPDATE 12:40 - Kievul acuză separatiştii de bombardamentul de la Doneţk, soldat cu 13 morţi

Ministrul ucrainean al Apărării a acuzat separatiştii proruşi că s-ar afla la originea bombardamentului care a ucis 13 civili, joi dimineaţa, în propriul lor bastion din Doneţk, în estul rebel al ţării, relatează AFP.

"Teroriştii (numele dat de Kiev separatiştilor, n.red.) au bombardat un troleibuz la Doneţk şi au ucis civili. Acest bombardament împotriva unui mijloc de transport civil a fost operat într-un cartier în care nu există confruntări", a afirmat ministrul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

"Zona în care a fost lovit troleibuzul este situată la peste 15 kilometri de locul în care se află forţele antiteroriste (nume dat trupelor ucrainene care luptă împotriva separatiştilor, n.red.). Până în prezent, nu au fost înregistrate pagube în acest cartier", continuă textul.

"Toate aceste fapte arată că teroriştii au tras asupra cestui mijloc de transport civil din zonele rezidenţiale ale oraşului, care sunt controlate de grupări armate ilegale (alt nume dat separatiştilor, n.red.)".

Acesta este cel mai sângeros atac împotriva civililor de la semnarea acordurilor de pace de la Minsk, în septembrie.

UPDATE 10:44 - Armata ucraineană îşi abandonează principala poziţie deţinută pe aeroportul din Doneţk

Armata ucraineană a abandonat noul terminal al aeroportului din Doneţk, principala poziţie din care luptă împotriva trupelor separatiste proruse, a anunţat joi un purtător de cuvânt militar ucrainean, citat de AFP.

Zece militari au fost ucişi în ultimele 24 de ore în estul ţării, a adăugat el.

Aeroportul din Doneţk este teatrul luptelor între armata ucraineană şi separatişti încă din mai.

Separatiştii proruşi, care ocupă o parte importantă a clădirii, au lansat o ofensivă la 15 ianuarie pentru a încerca să ocupe şi ultimele poziţii ucrainene, apărate de cei pe care îi supranumesc "cyborg".

Duminică, armata ucraineană a afirmat că a respins acest atac graţie întăririlor oferite de tancuri.

"Aeroportul a fost şi rămâne o linie de front. Am eşuat în a păstra controlul asupra ruinelor noului terminal timp de şase zile. Iar indivizii de la parter, cyborgs ... au făcut o baie de sânge. Alaltăieri (marţi), au atins limitele", a scris un consilier al preşedintelui Petro Poroşenko, Iuri Biriukov, pe pagina sa de Facebook.

Andrii Bileţki, comandantul batalionului Azov, o unitate a armatei ucrainene, a afirmat anterior pe pagina sa de Facebook: "Am pierdut aeroportul".

"După o înfrângere, nu putem spera la un armistiţiu în termeni buni. Nu este nimic mai umilitor şi idiot decât să aştepţi mila inamicului", a adăugat el.

Aceste evenimente au loc în timp ce miniştrii de Externe ucrainean, rus, francez şi german au cerut miercuri în cursul serii încetarea ostilităţilor şi retragerea armelor grele, în urma unei reuniuni la Berlin.

"Din cauza tirurilor provenind din toate direcţiile, s-a decis în cursul nopţii trecute să se părăsească noul terminal", a declarat purtătorul de cuvânt Vladislav Selezniov în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că luptele "continuă în jurul aeroportului".

"Douăsprezece persoane au fost ucise în troleibuz şi o alta într-o maşină care trecea prin apropiere", a precizat un reprezentant al Serviciilor de urgenţă din oraş, un bastion al rebelilor separatişti ruşi.

Miercuri seara, un bombardament în cartierul situat în apropierea aeroportului din Doneţk, epicentrul luptelor între forţele ucrainene şi cele rebele, s-a soldat cu un mort într-un autobuz lovit, de asemenea, de un obuz, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul primăriei oraşului, Ivan Prihodko.

La 14 ianuarie, un bombardament împotriva unui baraj al armatei ucrainene în apropiere de Volnovaha (estul Ucrainei) a lovit un alt autobuz, provocând 12 morţi, toţi civili. Kievul şi rebelii s-au acuzat reciproc că ar fi la originea bombardamentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici