O judecătoare a dispus ca intrusul de la Casa Albă să fie supus unei expertize psihiatrice

O judecătoare federală a dispus marţi ca bărbatul care a pătruns pe 19 septembrie în Casa Albă să fie supus unei expertize psihiatrice, după ce o primă evaluare a conchis că acesta este iresponsabil din punct de vedere penal.

68 afișări
Imaginea articolului O judecătoare a dispus ca intrusul de la Casa Albă să fie supus unei expertize psihiatrice

Omar Gonzalez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Omar Gonzalez, plasat în detenţie imediat după ce a fost arestat în interiorul Casei Albe, a pledat nevinovat, pe 1 octombrie, de pătrundere ilegală într-un edificiu protejat, port de armă "periculoasă" şi deţinere ilegală de muniţie.

Un mare juriu american l-a inculpat pentru că a "atacat, a opus rezistenţă şi a obstrucţionat" exercitarea funcţiunii a doi agenţi din cadrul Secret Service, poliţia de elită însărcinată cu protecţia preşedintelui Statelor Unite.

Încarcerat într-o închisoare din Washington, fostul combatant mobilizat în Irak a fost supus pe 17 octombrie unei simple "evaluări" a stării mentale, care a conchis că "domnul Gonzales nu este responsabil penal", a anunţat în cursul şedinţei judecătoarea Rosemary Collyer.

Însă "aceasta a fost doar o evaluare, nu o expertiză psihiatrică deplină", a adăugat ea, precizând că procedura a avut loc în perioada în care avocaţii apărării încă mai puteau face apel.

Avocatul David Bos a reafirmat că nu are "nicio îndoială" asupra faptului că clientul său este apt din punct de vedere penal să fie judecat, dar nu s-a opus efectuării unei expertize, pentru ca "să nu existe nicio îndoială" la tribunal.

Judecătoarea federală a dispus, astfel, transferul deţinutului într-o "structură adaptată" şi efectuarea unei "expertize psihiatrice complete, în decurs de 30 de zile".

Ea a stabilit următoarea audiere pe 3 decembrie.

În seara lui 19 septembrie, Gonzales, în vârstă de 42 de ani, a escaladat gardul de 2,30 metri din partea de nord a Casei Albe, a parcurs peste 60 de metri pe peluză, după care a fost urmărit şi somat să se oprească de către un agent din cadrul Secret Service.

El a reuşit să intre pe uşa principală de la parter şi să traverseze mai multe încăperi, fiind oprit abia în salonul "East Room". Avea un briceag în buzunar, iar o cantitate de muniţie a fost găsită în maşina sa.

Barack Obama şi familia sa nu se aflau la Casa Albă, dar a izbucnit o polemică asupra breşelor în procedurile de protecţie a preşedintelui american, provocând deschiderea unei anchete şi demisia directoarei Secret Service.

După ce a fost arestat, Gonzales, care suferă de stres posttraumatic în urma mobilizării în Irak, a declarat că era îngrijorat "să vadă atmosfera prăbuşindu-se şi voia să transmită această informaţie preşedintelui Statelor Unite pentru ca acesta să le vorbească oamenilor despre acest lucru".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici