ONU suspectează autorităţile siriene că au folosit arme chimice cu clor în aprilie

O comisie de anchetă a ONU a acuzat miercuri autorităţile siriene că ar fi utilizat arme chimice, "probabil cu clor", de opt ori în aprilie, în vestul Siriei, relatează AFP.

73 afișări
Imaginea articolului ONU suspectează autorităţile siriene că au folosit arme chimice cu clor în aprilie

ONU suspectează autorităţile siriene că au folosit arme chimice cu clor în aprilie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Există motive rezonabile să credem că armele chimice, probabil cu clor, au fost utilizate" de opt ori într-o perioadă de zece zile, în aprilie, a indicat comisia de anchetă internaţională a ONU în ultimul său raport.

Comisia suspectează că Damascul a lansat explozibil îmbogăţit cu clor la Kafr Zeita, Al-Tamana'a şi la Tal Minnis (vest).

În acest raport, anchetatorii acuză Guvernul că comite crime contra umanităţii şi crime de război. Grupările armate non-statale sunt de asemenea acuzate de crime de război.

Pe de altă parte, comisia a denunţat faptul că execuţiile publice ale unor civili în zilele de vineri, în zonele siriene aflate sub controlul grupării Statul Islamic, au devenit un "spectacol ordinar".

"Execuţiile în locurile publice au devenit un spectacol ordinar în zilele de vineri la Raqqa şi în zonele controlate de Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) din provincia Alep", precizează comisia de anchetă internaţională a ONU, subliniind că este vorba despre crime contra umanităţii.

Aceste execuţii sumare au ca scop "instalarea terorii în rândul populaţiei" şi să se asigure că aceasta se supune autorităţii grupării, adaugă comisia.

Conform raportului, insurgenţii islamişti încurajează şi adesea obligă populaţia să asiste la aceste execuţii. Majoritatea victimelor sunt bărbaţi, dar mai mulţi băieţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani au fost de asemenea executaţi, precum şi femei.

Comisia a fost mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să ancheteze şi să înregistreze toate încălcările dreptului internaţional legate de drepturile omului în Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici