Organism consultativ olandez: Olanda riscă o repetare a "tragediei" muncitorilor imigranţi dacă nu investeşte în integrarea românilor şi bulgarilor

Olanda riscă o repetare a "tragediei" muncitorilor imigranţi, dacă nu investeşte suficient în integrarea socio-economică a românilor şi bulgarilor, a avertizat marţi un organism consultativ guvernamental.

993 afișări
Imaginea articolului Organism consultativ olandez: Olanda riscă o repetare a "tragediei" muncitorilor imigranţi dacă nu investeşte în integrarea românilor şi bulgarilor

Organism consultativ olandez: Olanda riscă o repetare a "tragediei" muncitorilor imigranţi dacă nu investeşte în integrarea românilor şi bulgarilor (Imagine: Shutterstock)

Consiliul Ştiinţific pentru Politici Guvernamentale (WRR) afirmă că atât Executivul, cât şi industria este necesar să treacă la acţiune, în urma deschiderii complete a pieţei pentru muncitori din aceste două state est-europene membre UE, relatează site-ul DutchNews.nl.

"Până acum, beneficiile economice ale migraţiei forţei de muncă europene în Olanda şi în alte părţi ale UE au fost mai mari decât costurile", subliniază Consiliul. "Cu toate acestea, există motive de îngrijorare, în special în privinţa extremităţii inferioare a pieţei muncii", adaugă acesta.

În pofida faptului că românii care muncesc deja în Olanda sunt, în general, mai bine pregătiţi decât polonezii care emigrat în această ţară, "în grupul muncitorilor români se află şi persoane cu un nivel de studii sau pregătire mai reduse, iar numeroşi muncitori bulgari au o poziţie vulnerabilă pe piaţa muncii", afirmă cercetătorii.

În opinia WRR, principala lecţie din trecut este că aceste "costuri cu migraţia muncitorilor cresc, dacă persoanele (respective) - şi copiii lor - nu muncesc". Numeroşi muncitori marocani şi turci care au emigrat în Olanda în anii '70 nu au locuri de muncă, în prezent, iar copiii lor sunt susceptibili să aibă în mai mică măsură decât copiii olandezi un loc de muncă, afirmă Consiliul.

Munca necalificată necesită o atenţie particulară şi sunt necesare eforturi în vederea depistării competiţiei neloiale, recomandă WRR, precizând că acest lucru implică utilizarea legilor în vigoare în mod adecvat şi noi iniţiative europene. Consiliul recomandă, de asemenea, o examinare atentă a contractelor de muncă.

Totodată, Olanda are nevoie să facă mai mult în vederea atragerii unor imigranţi bine pregătiţi care, în prezent, reprezintă doar o cincime în rândul nou-veniţilor. WRR apreciază că, de exemplu, pot fi depuse eforturi pentru ca cei aproximativ 2.650 de studenţi români şi bulgari aflaţi în prezent în ţară să rămână în Olanda, prin investiţii în infrastructuri educaţionale.

"Unii dintre ei sunt înscrişi în programe - în special tehnice - pentru care există cerere pe piaţa olandeză a muncii", afirmă Consiliul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici