OSCE: Criza din Ucraina are un "efect dezastruos" în Transnistria şi asupra securităţii Europei

Criza din Ucraina are un "efect dezastruos" asupra soluţionării conflictelor îngheţate din Transnistria şi Caucaz, afirmă preşedintele OSCE într-un raport prezentat Consiliului de Securitate al ONU, apreciind că Europa înfruntă cea mai gravă provocare în domeniul securităţii de după Războiul Rece.

1981 afișări
Imaginea articolului OSCE: Criza din Ucraina are un "efect dezastruos" în Transnistria şi asupra securităţii Europei

OSCE: Criza din Ucraina are un "efect dezastruos" în Transnistria şi asupra securităţii Europei (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Trebuie să nu ignorăm impactul devastator al crizei din Ucraina şi din jurul ei asupra altor probleme de pe agenda OSCE, mai ales în conflictele prelungite din (Republica) Moldova şi Caucazul de Sud", subliniază în raport ministrul sârb de externe Iviţa Dacici, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, citat de agenţia rusă Tass.

Dacici şi-a exprimat regretul faţă de blocarea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean în ultima perioadă, în cadrul "formatului 5+2", care include reprezentanţi ai Republicii Moldova şi Transnistriei, mediatori din partea OSCE Rusiei şi Ucrainei şi observatori din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE).

Formarea unui nou Guvern în Republica Moldova va contribui, în opinia sa, la reluarea negocierilor.

"Este necesar ca primul pas să fie reluarea întâlnirilor formale în formatul 5+2 în acest an", a îndemnat ministrul sârb, apreciind că este necesară o "mobilizare a voinţei politice pe teren" din partea ambelor părţi.

Dacici şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea "profundă" faţă de situaţia din Nagorno-Karabah, referindu-se la o "agravare" a situaţiei în regiune şi la o "încetinire" a procesului politic. Preşedintele OSCE şi-a exprimat totodată susţinerea faţă de eforturile Grupului de la Minsk în vederea organizării unor reuniuni la nivel înalt şi căutării unei soluţii la acest conflict îngheţat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici