Panetta: Cartea fostului Navy Seal despre moartea lui Ben Laden pune în pericol alţi soldaţi

Cartea despre raidul care a provocat moartea lui Ben Laden publicată recent de un fost Navy Seal "compromite alte operaţiuni şi pune în pericol viaţa celor implicaţi în aceste operaţiuni", a apreciat marţi secretarul american al Apărării Leon Panetta.

284 afișări
Imaginea articolului Panetta: Cartea fostului Navy Seal despre moartea lui Ben Laden pune în pericol alţi soldaţi

Ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În calitate de secretar al Apărării, nu pot să le spun membrilor «Seals»: «Puteţi lua parte la aceste raiduri şi apoi să scrieţi o carte despre asta sau/şi să vindeţi povestea la New York Times»", a declarat Panetta pentru postul CBS, în cadrul primei sale reacţii directe cu privire la subiect.

"Cum naiba putem să implementăm operaţiuni sensibile împotriva inamicilor noştri dacă oamenilor li se permite să acţioneze astfel?", s-a întrebat şeful Pentagonului.

Publicată la 4 septembrie, "No Easy Day" ("Deloc o zi uşoară") a fost scrisă de un fost membru al commando-ului de elită american care a luat parte la raidul efectuat împotriva lui Osama Ben Laden în mai 2011.

Autorul - care a scris sub un pseudonim dar a fost identificat de presa americană - ar putea fi anchetat de Pentagon, care studiază în prezent cartea pentru a determina dacă au fost dezvăluite informaţii clasificate,

Panetta a mai precizat că autorul cărţii avea oricum obligaţia de a prezenta manuscrisul său Pentagonului înainte de publicare.

Dezvăluind secrete, "el compromite alte operaţiuni şi pune în pericol viaţa celor care sunt împlicaţi în aceste operaţiuni", a declarat Leon Panetta pentru CBS.

De asemenea, autorul şi-a pus în pericol propria viaţă prin publicarea acestei cărţi, a subliniat secretarul Apărării: "El a luat parte la operaţiunea care l-a eliminat pe Ben Laden. Este evident că asta ar trebui să-l îngrijoreze. Noi suntem îngrijoraţi pentru siguranţa sa".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici