Parlamentarii austrieci au recunoscut genocidul armean

Parlamentarii austrieci au condamnat "genocidul" armean, înaintea comemorării a 100 de ani de la masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, relatează site-ul TheLocal.at.

412 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii austrieci au recunoscut genocidul armean

Parlamentarii austrieci au recunoscut genocidul armean (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Data de "24 aprilie 1915 marchează începutul persecuţiilor, care s-au încheiat cu un genocid", a declarat miercuri preşedintele Parlamentului din Austria, Doris Bures, după care i-a invitat pe parlamentari să se ridice şi să ţină un moment de reculegere.

Liderii celor mai importante şase partide austriece au emis de asemenea un comunicat în care afirmă că Austria, în calitate de fost aliat al Imperiului Otoman, avea "datoria de a recunoaşte şi condamna aceste evenimente îngrozitoare drept genocid".

Ei au cerut Turciei, care respinge folosirea acestui termen, să îşi asume responsabilitatea pentru rolul său în masacrarea armenilor.

"Este datoria Turciei să înfrunte capitolul întunecat şi dureros din trecutul său şi să recunoască drept genocid crimele comise împotriva armenilor în timpul Imperiului Otoman", se arată în comunicat.

Ministrul armean de Externe, Edward Nalbandian, a afirmat că autorităţile de la Erevan salută decizia Austriei.

Armenii susţin că 1,5 milioane dintre strămoşii lor au fost ucişi într-o campanie militară vizând să extermine poporul armean din Anatolia, regiunea care în prezent constituie estul Turciei.

Însă Turcia insistă că atât turci, cât şi armeni au murit în timp ce forţele otomane luptau împotriva imperiului rus pentru controlul Anatoliei, în cursul Primului Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici