Parlamentul European îndeamnă Turcia să recunoască genocidul împotriva armenilor

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri o rezoluţie prin care îndeamnă Turcia să recunoască genocidul împotriva armenilor, în contextul împlinirii a 100 de la ani masacrul împotriva armenilor din Imperiul Otoman şi la trei zile după declaraţia Papei Francisc.

233 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European îndeamnă Turcia să recunoască genocidul împotriva armenilor

Parlamentul European îndeamnă Turcia să recunoască genocidul împotriva armenilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evenimentele tragice care au avut loc în perioada 1915-1917 împotriva armenilor din Imperiul Otoman constituie un genocid", se arată în rezoluţia adoptată miercuri cu o majoritate covârşitoare de aleşii din PE.

PE a salutat declaraţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi ale premierului Ahmed Davutoglu, care au prezentat condoleanţe şi au recunoscut atrocităţile împotriva armenilor, dar a îndemnat Turcia să meargă mai departe în "direcţia bună" şi să recunoască termenul de "genocid".

"Nu trebuie să uităm că oameni au fost ucişi, că aceste evenimente aparte sunt descrise pe bună dreptate ca fiind un genocid", potrivit rezoluţiei PE.

Ministerul turc de Externe a reacţionat imediat după vot, acuzând PE că vrea să rescrie istoria.

Papa Francisc a provocat o criză diplomatică duminică, denunţând masacrarea armenilor drept "primul genocid din secolul al XX-lea".

Francisc, care întreţine relaţii apropiate cu membrii comunităţii armene din Argentina, s-a apărat afirmând că este datoria sa să onoreze memoria bărbaţilor, femeilor, copiilor, preoţilor şi episcopilor nevinovaţi care au fost ucişi "fără sens" de către turcii otomani.

Potrivit unor istorici, până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de către turcii otomani în timpul Primului Război Mondial, crime considerate de către experţi în domeniu primul genocid din secolul al XX-lea.

Însă Turcia, care susţine că victimele au fost ucise în timpul unui război civil şi unor tulburări, refuză să recunoască termenul de genocid şi insistă că bilanţul masacrului a fost exagerat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici