Parlamentul grec a suspendat definitiv finanţarea partidului neonazist Zori Aurii

Parlamentul grec a votat miercuri suspendarea efectivă a ajutorului de stat acordat partidului neonazist Zori Aurii, la două luni după adoptarea unui amendament, ca reacţie la asasinarea unui rapper antifascist de către un activist neonazist.

93 afișări
Imaginea articolului Parlamentul grec a suspendat definitiv finanţarea partidului neonazist Zori Aurii

Parlamentul grec a suspendat definitiv finanţarea partidului neonazist Zori Aurii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Măsura a fost adoptată cu o largă majoritate, de 241 de voturi la 26.

La sfârşitul lui octombrie, Parlamentul grec a adoptat principiul acestei suspendări, enunţat într-un text care prevede "suspendarea oricărui ajutor din partea statului pentru un partid al cărui lider (...) sau o zecime dintre aleşi sunt acuzaţi de constituirea sau participarea în cadrul unei organizaţii criminale", aşa cum este cazul partidului Zori Aurii.

Partidul neonazist este în vizorul justiţiei, după asasinarea lui Pavlos Fyssas, un muzician antifascist grec, înjunghiat în septembrie de un membru al partidului Zori Aurii, în apropiere de Atena.

Această dramă a şocat Grecia şi a determinat autorităţile să lanseze o ofensivă judiciară împotriva acestui partid, acuzat de numeroase violenţe, în special, contra cetăţenilor străini.

Printre crimele imputate acestui partid se numără moartea pakistanezului Shehzad Luqman, în vârstă de 27 de ani, în ianuarie, pe una din străzile Atenei. Procesul celor doi presupuşi asasini, suspectaţi că sunt membri ai partidului neonazist, a început miercuri, în capitala Greciei.

Profitând de criza şi impactul ei care afectează Grecia în ultimi patru ani, neonaziştii au intrat pentru prima dată în Parlament la ultimele alegeri, în iunie 2012, cu 7 la sută din voturi.

Ajutorul de stat acordat partidelor este proporţional cu scorul lor electoral, iar Zori Aurii a încasat deja 1,2 milioane de euro, potrivit presei din Grecia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici