Poroşenko, în discursul din Congresul SUA: Dacă Rusia nu este oprită, va ameninţa securitatea mondială. Anexarea Crimeei, unul dintre cele mai "cinice acte de trădare" - VIDEO

Anexarea Crimeei de către Rusia este unul dintre cele mai "cinice acte de trădare" din istoria contemporană, a declarat preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în Congresul Statelor Unite.

1349 afișări
Imaginea articolului Poroşenko, în discursul din Congresul SUA: Dacă Rusia nu este oprită, va ameninţa securitatea mondială. Anexarea Crimeei, unul dintre cele mai "cinice acte de trădare" - VIDEO

Petro Poroşenko: Anexarea Crimeei este unul dintre cele mai "cinice acte de trădare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anexarea regiunii ucrainene de către Rusia a devenit unul dintre cele mai cinice acte de trădare din istoria contemporană", a afirmat Poroşenko, în aplauzele membrilor Congresului american.

"Solicităm susţinere politică suplimentară pentru Ucraina, precum şi echipamente militare, letale şi neletale", a spus Poroşenko.

"Aşteptăm investiţii ale companiilor americane în Ucraina, pentru a susţine economia şi sistemul judiciar. Ajutorul Occidentului va fi utilizat de instituţii necorupte", a subliniat liderul ucrainean.

Petro Poroşenko cere Statelor Unite un statut special de securitate pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a cerut joi Statelor Unite un statut special de apărare şi securitate pentru Ucraina, relatează AFP.

"Încurajez Statele Unite să confere Ucrainei un statut special de securitate şi apărare care să exprime la cel mai înalt nivel interacţiunile cu Occidentul", a declarat Poroşenko.

Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului american analizează un proiect de lege care prevede sancţiuni extinse contra Rusiei şi aliaţilor acesteia, precum şi acordarea statutului special de aliaţi non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Poroşenko: Dacă Rusia nu este oprită, va ameninţa securitatea mondială

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut joi, în Congresul Statelor Unite, ajutorul militar, politic şi economic al Washingtonului. în faţa "trădării" Rusiei, care "ameninţă securitatea mondială", relatează AFP.

Aflat în vizită la Washington, şeful statului ucrainean a susţinut un discurs solemn de 45 de minute în faţa congresmenilor americani, care l-au ovaţionat.

"Avem nevoie de voi, de ajutorul Americii", a declarat Poroşenko, după zece luni de criză cu Rusia, anexarea Crimeei în martie şi un conflict armat în estul Ucrainei începând din aprilie.

El le-a cerut în primul rând americanilor un statut special pentru ţara sa, ca stat nemembru NATO.

"Încurajez cu forţă Statele Unite să acorde Ucrainei un statut special de securitate şi apărare care să reflecte cel mai înalt nivel de interacţiune" cu Occidentul, în faţa Rusiei, a declarat Poroşenko.

El a cerut "mai multă susţinere politică în întreaga lume" pentru Kiev, dar şi "mai multe echipamente militare letale şi neletale" pentru armata ucraineană, care luptă împotriva separatiştilor proruşi în estul ţării.

În timpul discursului preşedintelui Poroşenko şi înainte ca acesta să fie primit de către preşedintele american Barack Obama, Casa Albă a anunţat deblocarea unui ajutor în valoare de 46 de milioane de dolari constând în echipament şi formarea forţelor ucrainene de securitate. Acesta creşte totalul ajutorului american oferit Ucrainei în domeniul securităţii la un total de 116 milioane de dolari.

În plan economic, el a pledat pentru "investiţii ale întreprinderilor americane în Ucraina cu scopul de a susţine economia şi sistemul nostru judiciar", promiţând că "ajutorul Occidentului va fi folosit de către instituţii necorupte".

Însă Poroşenko a prezentat o poziţie alarmistă faţă de pacea din Europa, apreciind că "agresiunea contra Ucrainei este o ameninţare la adresa securităţii mondiale".

"Dacă nu-i oprim acum, vor încălca frontiera Europei, o ameninţare absolută pentru lume", a subliniat şeful statului ucrainean, îndemnând Statele Unite şi Europa să "nu lase Ucraina singură" în faţa Rusiei.

El a îndemnat la lupta "lumii libere" împotriva Moscovei.

În contextul în care comunitatea internaţională nu a recunoscut anexarea Crimeei de către Rusia în martie, Poroşenko a apreciat că această încorporare a peninsulei ucrainene a "devenit unul dintre cele mai cinice acte de trădare din istoria modernă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici