Premierul luxemburghez devine primul lider UE care se căsătoreşte cu o persoană de acelaşi sex

Premierul luxemburghez devine, vineri, primul lider în exerciţiu din Uniunea Europeană şi al doilea din lume care se va căsători cu o persoană de acelaşi sex, într-o ţară mică şi în cea mai mare parte catolică, văzută mai degrabă ca fiind conservatoare.

5108 afișări
Imaginea articolului Premierul luxemburghez devine primul lider UE care se căsătoreşte cu o persoană de acelaşi sex

Xavier Bettel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Xavier Bettel, în vârstă de 42 de ani, şi partenerul său civil Gauthier Destenay se numără printre primii bărbaţi homosexuali care îşi vor exercita dreptul de a se căsători de când Marele Ducat a devenit, în ianuarie, ultima ţară UE care a aprobat căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

"Toţi sunt calzi şi pozitivi", a declarat prezentatorul Stephane Bern, un prieten vechi care va fi invitat la ceremonia civilă, relatează cotidianul Luxemburger Wort. "Nu va fi o ceremonie fastuoasă, dar simbolismul va fi foarte puternic", a adăugat el.

Un avocat care a devenit primarul oraşului Luxembourg la vârsta de 38 de ani, Bettel a fost deschis faţă de sexualitatea sa şi a minimizat semnificaţia ei. El a subliniat că şi adjunctul său din cadrul coaliţiei este homosexual.

În urmă cu cinci ani, Johanna Sigurdardottir, premierul Islandei la vremea respectivă, a devenit primul lider din lume care s-a căsătorit cu o persoană de acelaşi sex.

Bettel a preluat puterea în urmă cu 18 luni, după ce partidul său de centru-dreapta a câştigat alegerile care au pus capăt celor 19 ani petrecuţi la putere de Jean-Claude Juncker, care conduce acum Comisia Europeană la Bruxelles.

La scurt timp după ce Parlamentul luxemburghez a devenit cel de-al nouălea legislativ european care a deschis calea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, Bettel a declarat pentru Los Angeles Times că Destenay, un arhitect belgian care îi este partener civil din 2010, l-a cerut în căsătorie.

"Am spus «Da»", a declarat el. "Am doar o viaţă şi nu vreau să mă ascund", a conchis premierul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici