Presa cere ca înregistrările video ale hrănirii forţate a unui deţinut de la Guantanamo să fie transcrise

În total 16 instituţii de presă au cerut luni transcrierea imediată a înregistrărilor video ale alimentării forţate a unui deţinut de la Guantanamo Bay (Cuba), pe care administraţia americană refuză să le publice, motivând că ar reprezenta un pericol la adresa securităţii naţionale, relatează AFP.

119 afișări
Imaginea articolului Presa cere ca înregistrările video ale hrănirii forţate a unui deţinut de la Guantanamo să fie transcrise

Presa cere transcrierea înregistrărilor video ale hrănirii forţate a unui deţinut de la Guantanamo (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

O judecătoare federală de la Washington Gladys Kessler a dispus la începutul lui octombrie ca cele 28 de înregistrări video ale unor proceduri de hrănire cu sonde naso-gastrice, la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay, să fie făcute publice, după care a aprobat cererea Guvernului de amânare cu 30 de zile a publicării, perioada aferentă unui eventual apel.

"Este dificil să-ţi imaginezi o descriere mai explicită a procedeului folosit decât cea din aceste înregistrări", a declarat contraamiralul Kyle Cozad, comandantul Forţei interarme de la Guantanamo. Ele surprind, de exemplu, inserarea şi retragerea sondelor naso-gastrice deţinutului sirian Abu Dhiab, membri ai personalului închisorii în timpul procedurii, încăperea în care aceasta se desfăşoară - imagini "sensibile sau clasificate" în opinia sa.

El apreciază că înregistrările video "conţin semnificativ mai multe informaţii" decât orice altă fotografie autorizată despre procesul de hrănire cu ajutorul unor sonde a greviştilor foamei de la închisoarea militară.

"A le face publice ar aduce atingere securităţii naţionale şi operaţionale (...), în lumina recentelor acţiuni militare ale Statelor Unite şi partenerilor lor internaţionali în Orientul Mijlociu, însoţite de noi ameninţări cu represalii din partea unor grupări ostile", a adăugat comandantul, citat în documente judiciare.

Potrivit celor 16 instituţii de presă - care cer publicarea înregistrărilor video controversate în numele libertăţii constituţionale de a informa -, "pentru Guvern nu este vorba despre protejarea securităţii naţionale, ci despre păstrarea secretului, cu scopul de a scăpa de responsabilităţi".

"Nu există o ameninţare iminentă cu publicarea, care ar putea compromite securitatea naţională", afirmă instituţiile de presă respective în răspunsul dat judecătoarei. Ele cer Pentagonului să transcrie "în mod expeditiv" cele 11 ore de înregistrări video şi să desemneze porţiunile "clasificate sau protejate", notând că "totalitatea înregistrărilor video nu poate, în mod rezonabil, să fie decretată clasificată".

Guvernul apreciază că trei tehnicieni de la Pentagon vor avea nevoie de cel puţin 25 de zile pentru a transcrie aceste înregistrări, să cenzureze şi să retragă anumite imagini cu feţe sau locuri.

Contraamiralul Cozad se sprijină, de asemenea, pe declaraţii ale predecesorului său, Richard Butler, potrivit căruia dezvăluirea infrastructurilor de la Camp Delta, în care deţinuţii sunt legaţi, intubaţi şi hrăniţi cu forţa, "ar permite adversarului să afle cum trăiesc deţinuţii", ceea ce reprezintă un risc la adresa "bunei desfăşirări a activităţilor şi disciplinei" în centrul militar de detenţie.

Susţinut de presă, deţinutul Abu Dhiab a cerut publicarea înregistrărilor video cu scopul de a obţine interdicţia hrănirii cu ajutorul sondelor, pe care o asimilează cu aplicarea torturii. Judecătoarea urmează să tranşeze această problemă după 3 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici