Primele rezultate ale anchetei privind evenimentele din Kiev: Ianukovici a dat ordinul de reprimare a manifestanţilor din Piaţa Independenţei. Agenţii ruşi au participat la aplicarea planului

Noile autorităţi proeuropene din Ucraina au acuzat în mod direct Rusia şi pe fostul preşedinte ucrainean prorus Vikto Ianukovici de tirurile în care au fost ucise aproape 90 de persoane, la sfârşitul lui februarie, în operaţiuni de reprimare ale manifestanţilor în Piaţa Independenţei (Maidan), la Kiev, relatează AFP.

843 afișări
Imaginea articolului Primele rezultate ale anchetei privind evenimentele din Kiev: Ianukovici a dat ordinul de reprimare a manifestanţilor din Piaţa Independenţei. Agenţii ruşi au participat la aplicarea planului

Viktor Ianukovici (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Ianukovici a dat ordinul criminal pentru operaţiunea «antiteroristă de la 18 şi până pe 20 februarie, autorizând folosirea armelor împotriva manifestanţilor", a declarat şeful serviciilor ucrainene de securitate Valentin Nalivaişcenko într-o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele preliminare ale anchetei asupra tirurilor soldate cu morţi la Maidan.

"Agenţi FSB (serviciile secrete ruse) au participat la planificarea şi punerea în aplicare a aşa-zisei operaţiuni antiteroriste", a spus el.

FSB a dezminţit imediat. "Fie ca aceste declaraţii să rămână pe conştiinţa serviciilor de securitate ucrainene", a declarat serviciul de presă al FSB, contactat de agenţia RIA Novosti.

Nalivaişcenko a dezvăluit atât prezenţa în baze aparţinând serviciilor de securitate ucrainene (SBU), la vremea respectivă loiale regimului Ianukovici, a unor echipe din cadrul FSB, în decembrie 2013 şi ianuarie 2014, cât şi livrarea unor echipamente militare şi arme cu două avioane, provenind din Rusia, pe 20 ianuarie.

"Totul a fost coordonat de către membrii forţelor de ordine" ucrainene, a adăugat ministrul de Interne Arsen Avakov. El a declarat că fostul ministru de Interne Vitali Zaharcenko a coordonat personal acţiunea organizată de "tituşki", susţinători ai lui Viktor Ianukovici.

Anterior, Parchetul General al Ucrainei a anunţat arestarea a 12 membri ai unei unităţi de elită din cadrul fostelor forţe speciale antirevoltă "Berkut", suspectaţi că sunt implicaţi în crimele comise în februarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici