Principalele puncte ale acordului de armistiţiu permanent în Fâşia Gaza

Israelienii şi palestinienii au acceptat o propunere egipteană de armistiţiu permanent în Fâşia Gaza, intrat în vigoare marţi, după 50 de zile de conflict care s-a soldat cu peste 2.140 de morţi în rândul palestinienilor şi 69 în rândul israelienilor, dintre care 64 sunt militari, relatează AFP.

910 afișări
Imaginea articolului Principalele puncte ale acordului de armistiţiu permanent în Fâşia Gaza

Principalele puncte ale acordului de armistiţiu permanent în Fâşia Gaza (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acordul de armistiţiu permanent este respectat, a anunţat miercuri dimineaţa o purtătoare de cuvânt militară israeliană pentru AFP. "De marţi seara nu au avut loc tiruri de rachete către teritoriul isrraelian şi niciun atac aerian israelian în Fâşia Gaza", a spus purtătoarea de cuvânt israeliană.

Agenţia franceză de ştiri prezintă principalele puncte ale propunerii egiptene, potrivit lui Azzam al-Ahmed, şeful delegaţiei palestiniene.

- Deschiderea punctelor de trecere

Armistiţiul urmează să antreneze deschiderea imediată a punctelor de trecere între Fâşia Gaza şi Israel, în vederea ajutorării rconstrucţiei enclavei cu 1,8 milioane de locuitori, căreia i-a fost impusă o blocadă strictă începând din 2006.

"Iniţiativa egipteană include deschiderea trecerilor pentru nevoi umanitare şi provizii, material medical şi tot ceea ce va permite repararea sistemelor de alimentare cu apă, electricitate şi telefonie mobilă", potrivit lui al-Ahmed.

Erez, în nord, este principalul punct de trecere pentru persoane, iar Kerem Shalom, în sudul Fâşiei Gaza, este singurul punct de trecere pentru bunuri materiale.

Dacă punctele de trecere comerciale au rămas deschise în timpul celei mai mari părţi a conflictului, intrarea pe teritoriul palestinian a anumitor bunuri - în special materiale de construcţie - este puternic limitată prin blocadă.

Al-Ahmed şi egiptenii nu au evocat punctul de trecere de la Rafah, către Egipt, închis cea mai mare parte a timpului în ultimele luni.

- Extinderea zonelor de pescuit

Restricţiile impuse de către Israel pescarilor din Fâşia Gaza urmează să fie anulate - şi nume limitarea navigării la o distanţă de trei mile de ţărm - şi extinse până la distanţa de şase mile marine (11 kilometri), iar apoi 12 mile.

Potrivit Acordurilor de la Oslo din 1994, pescarii din Fâşia Gaza aveau dreptul să navigheze până la o distanţă de 20 de mile marine de ţărm, dar această distanţă a fost redusă în mai multe rânduri de către israelieni, ca răspuns la tiruri de rachete sau atacuri.

- Deţinuţi

Propunerea egipteană evocă anumite puncte de discutat, ca "eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul cadavrelor militarilor israelieni ucişi", potrivit lui al-Ahmed.

Peste 5.000 de palestinieni sunt încarceraţi în Israel.

Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, doreşte eliberarea a 60 de deţinuţi care au fost eliberaţi în 2011 în schimbul eliberării militarului Gilad Shalit, dar care au fost încarceraţi din nou în iunie, după răpirea şi uciderea a trei tineri israelieni în Cisiordania ocupată.

- Portul şi aeroportul din Gaza

Palestinienii cer redeschiderea aeroportului din oraşul Gaza şi posibilitatea de a reutiliza portul maritim.

"Acesta este unul dintre punctele care urmează să fie discutate în cadrul negocierilor" prevăzute într-o lună, potrivit oficialului palestinian. "Cele două părţi ar putea să adauge şi alte subiecte negocierilor", a adăugat el.

- Blocada şi demilitarizarea

Este vorba despre revendicări importante pentru ambele părţi: palestinienii cer anularea blocadei, ceea ce israelienii refuză atât timp cât Fâşia Gaza nu va fi total demilitarizată.

Potrivit lui al-Ahmed, Acordul încheiat marţi prevede anularea blocadei, dar nu a fost furnizat niciun detaliu cu privire la posibile restricţii asupra importurilor de materiale de construcţie sau reluarea exporturilor din Fâşia Gaza.

Israelul a afirmat că problema demilitarizării şi cea a măsurilor de împiedicare a mişcării Hamas de a se reînarma vor fi discutate la Cairo, în cadrul unor negocieri care urmează să înceapă la o lună după intrarea în vigoare a armistiţiului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici