Putin se întoarce la Kremlin. Revenirea grandioasă a preşedintelui Rusiei - VIDEO

Liderul rus Vladimir Putin revine luni la Kremlin, pentru un al treilea mandat prezidenţial, după o mişcare de contestare fără precedent de la sosirea sa la putere în 1999 şi o opoziţie care se teme de înăsprirea regimului.

2439 afișări
Imaginea articolului Putin se întoarce la Kremlin. Revenirea grandioasă a preşedintelui Rusiei - VIDEO

Putin se întoarce la Kremlin. Revenirea grandioasă a preşedintelui Rusiei

Ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin la preşedinţia Rusiei a început luni la Kremlin, în jurul orei 7.30 GMT (10.30, ora României), un eveniment în urma căruia acesta începe un al treilea mandat la conducerea statului, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis luni Rusiei o nouă etapă a dezvoltării sale, apreciind, în cadrul ceremoniei de învestire în funcţie, că mandatul său de şase ani va determina destinul ţării "pentru decenii".

"Astăzi intrăm într-o nouă etapă a dezvoltării naţionale. Trebuie să rezolvăm sarcini de o amploare nouă", a afirmat el.

"Anii următori vor fi determinanţi pentru destinul Rusiei pentru deceniile care vor veni şi trebuie să înţelegem că viaţa generaţiilor următoare, perspectivele istorice ale statului nostru şi ale naţiunii noastre depind de noi", a declarat liderul rus, în faţa unei mulţimi de 3.000 de invitaţi, reuniţi la Marele Palat al Kremlinului.

Putin, care este foarte criticat de opoziţie pentru autoritarismul său, a promis de asemenea că va "consolida democraţia" în Rusia.

Cu câteva minute înainte, îmbrăcat cu un costum de culoare închisă şi cu cravată roşie, el a depus jurământul cu mâna pe Constituţie.

"Jur, în calitate de preşedinte al Federaţiei Ruse, să respect drepturile şi libertăţile poporului şi ale cetăţeanului", a afirmat el, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Kremlin.

Anterior, preşedintele aflat la sfârşit de mandat, Dmitri Medvedev, a pronunţat ultimele cuvinte în calitate de şef al statului.

"Sunt bucuros astăzi că Vladimir Putin devine preşedinte, este un om cu experienţă şi un lider puternic", a afirmat cel care ar urma să devină prim-ministru, conform unei înţelegeri pe care cei doi au anunţat-o în septembrie.

"Am lucrat în mod deschis şi onest, în interesul oamenilor. Am făcut totul pentru ca ei să fie liberi şi să privească spre viitor cu încredere", a adăugat Medvedev.

Conform agenţiei Itar-Tass, cel puţin 20 de persoane, între care şi unul dintre liderii liberali, Boris Nemţov, au fost arestate în centrul capitalei, unde se adunaseră pentru a denunţa revenirea lui Putin la putere.

Duminică, peste 400 de persoane au fost arestate când poliţia a dispersat fără menajamente un vast miting al opoziţiei. Confruntările s-au soldat cu zeci de răniţi.

Circulaţia automobilelor prin centrul oraşului a fost întreruptă cu ocazia ceremoniei şi un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat în Moscova.

Vladimir Putin a fost ales cu aproape 64 la sută din voturi în martie, pentru un mandat de şase ani. Opoziţia a denunţat numeroase fraude şi a organizat manifestaţii pentru a contesta victoria sa.

El a părăsit preşedinţia rusă în 2008, pentru a deveni premier, deoarece nu putea efectua un al treilea mandat consecutiv de şef al statului.

Preşedintele aflat la sfârşit de mandat, Dmitri Medvedev, ar urma să devină prim-ministru, conform unei înţelegeri pe care au anunţat-o în septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici