Putin: Sistemul global antirachetă, o ameninţare care "oferă iluzia invincibilităţii"

Crearea unui sistem global de apărare antirachetă este "o ameninţare pentru toată lumea", care "oferă iluzia invincibilităţii", a declarat joi preşedintele rus, Vladimir Putin, în discursul său anual privind starea naţiunii.

1470 afișări
Imaginea articolului Putin: Sistemul global antirachetă, o ameninţare care "oferă iluzia invincibilităţii"

Putin: Sistemul global antirachetă, o ameninţare care "oferă iluzia invincibilităţii" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În opinia preşedintelui rus, cea mai sensibilă problemă în ceea ce priveşte securitatea internaţională a fost decizia Statelor Unite "de a abandona Tratatul de apărare împotriva rachetelor balistice în 2002", relatează Moscow Times în ediţia electronică.

Crearea unui sistem global de apărare antirachetă este "o ameninţare pentru toată lumea", care "oferă iluzia invincibilităţii", a subliniat liderul de la Kremlin, în discursul susţinut în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Desfăşurarea scutului antirachetă reprezintă o ameninţare chiar pentru Statele Unite şi pentru ţările europene care au acceptat să îl găzduiască, a menţionat Putin, citat de Russia Today în pagina online.

Scutul antirachetă "constituie o ameninţare nu doar pentru securitatea Rusiei, ci pentru întreaga lume, în vederea unei posibile destabilizări a echilibrului strategic al puterilor. Consider că este periculos chiar şi pentru SUA, deoarece creează o iluzie periculoasă a invulnerabilităţii şi consolidează tendinţa deciziilor unilaterale, adesea eronate", a adăugat el.

Radare şi interceptori urmează să fie instalate, în cadrul unui sistem de apărare antirachetă NATO, în state membre ale Alianţei Nord-Atlantice ca România, Turcia, Spania şi Polonia. Acest scut, care urmează să fie susţinut cu sisteme de tip AEGIS instalate la bordul unor nave, este denunţat de Rusia ca fiind îndreptat împotriva sa.

Putin a adăugat joi că, deşi nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmării, Rusia îşi va asigura apărarea chiar şi în "condiţiile (globale) actuale".

Rusia este capabilă să aplice soluţii inovative pentru a asigura capacităţile de apărare ale ţării, a menţionat liderul de la Kremlin, citat de agenţia Sputnik.

Preşedintele rus a mai afirmat că Rusia nu vrea să abandoneze relaţiile cu Statele Unite şi Europa, dar încearcă de asemenea să dezvolte legături cu America Latină şi Asia de Est.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici