RAPORT: ONU acuză gruparea Stat Islamic că torturează şi ucide copii în Irak

Jihadiştii din cadrul grupării Stat Islamic (SI) torturează şi ucid copii în Irak, fapte care pot fi catalogate drept crime de război, anunţă Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului într-un raport citat joi de Euronoews.

617 afișări
Imaginea articolului RAPORT: ONU acuză gruparea Stat Islamic că torturează şi ucide copii în Irak

RAPORT: ONU acuză gruparea Stat Islamic că torturează şi ucide copii în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului, băieţi din zonele controlate de SI sunt antrenaţi pentru a servi ca soldaţi-copii, fetele sunt folosite ca sclave sexuale, în timp ce sute de copii au fost torturaţi şi executaţi.

Raportul menţionează, de asemenea, mai multe cazuri de execuţii în masă de băieţi, precum şi de decapitări, de crucificări şi de îngropare de vii.

Copiii aparţinând minorităţilor sau categoriilor vulnerabile sunt în special vizaţi de aceste fapte, afirmă Renate Winter, care a participat la redactarea raportului.

"Am avut parte de relatări despre copii, în special cu probleme mentale, care au fost folosiţi pentru comiterea de atentate sinucigaşe cel mai probabil fără a înţelege ceea ce se întâmplă sau la ce să se aştepte", adaugă Winter.

Cea mai recentă înregistrare video a SI, care prezintă executarea prin incendiere a unui pilot iordanian, a fost arătată pe ecrane gigant mulţimii, alcătuite inclusiv din copii.

ONU acuză SI că recurge la tortură ca metodă de control şi pentru a-i obişnui pe copii cu violenţa şi brutalitatea.

SI este o grupare extremistă sunnită care acţionează separat de reţeaua teroristă Al-Qaida şi care a anunţat în vara anului trecut înfiinţarea unui califat islamic în teritorii din Siria şi Irak. Această grupare a ucis mii de persoane şi a forţat alte câteva sute de mii să-şi părăsească locuinţele, instituind, potrivit Naţiunile Unite, un "regim de teroare" în zonele aflate sub controlul său.

Cei 18 experţi independenţi care au lucrat la redactarea raportului le-au cerut autorităţilor irakiene să ia toate măsurile necesare pentru "salvarea copiilor" din zonele aflate sub controlul SI.

"Un stat are datoria de a-şi proteja copiii", a conchis Renate Winter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici