RĂZBOIUL DIN SIRIA - Bashar al-Assad: Armata siriană avansează "aproape pe toate fronturile", mulţumită Rusiei

Preşedintele Bashar al-Assad afirmă că armata sa avansează pe "aproape toate fronturile" războiului din Siria, de la începutul intervenţiei militare a marelui său aliat rus, relatează AFP în pagina electronică.

4737 afișări
Imaginea articolului RĂZBOIUL DIN SIRIA - Bashar al-Assad: Armata siriană avansează "aproape pe toate fronturile", mulţumită Rusiei

Bashar al-Assad: Armata siriană avansează "aproape pe toate fronturile", mulţumită Rusiei

"Teroriştii au cucerit numeroase regiuni în Siria. Dar, recent, după participarea armatei ruse a aerului (...), situaţia s-a îmbunătăţit mult şi pot să spun că armata avansează pe aproape toate fronturile", a spus al-Assad într-o intervenţie pe postul Phoenix TV cu sediul la Hong Kong.

Încă din prima lună de intervenţie rusă, care a început pe 30 septembrie, "grupările teroriste s-au retras şi au început să fugă cu miile către Turcia şi ţări europene", a declarat el în acest interviu difuzat duminică în Siria.

În frazeologia regimului sirian, termenul "terorist" desemnează toţi rebelii, fără nicio distrincţie - moderaţi, islamişti sau jihadişti.

Întrebat dacă Moscova a trimis forţe terestre în Siria, al-Assad a răspuns că "ruşii contează pe forţele terestre siriene" pentru a lupta împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI). "Ei se coordonează cu noi", a dat el asigurări.

Rusia efectuează de la sfârşitul lui septembrie o campanie de bombardamente în Siria împotriva unor grupări armate rebele şi şi-a intensificat recent atacurile împotriva SI.

Întrebat dacă preconizează să participe la eventuale alegeri prezidenţiale, prevăzute în cadrul unei soluţii politice în Siria, al-Assad a răspuns "acesta este un drept".

- "Încă prea devreme"

"E încă prea devreme să spun dacă voi candida sau nu", a adăugat el imediat.

Un calendar al ieşirii din această criză - adoptat de marile puteri la Viena pe 14 noiembrie - prevede o reuniune între reprezentanţi ai regimului al-Assad şi ai opoziţiei până la 1 ianuarie 2016, formarrea unui guvern de tranziţie în următoarele şase luni, adoptarea unei noi Constituţii şi apoi alegeri libere, în 18 luni.

Însă preşedintele sirian a pus în discuţie această foaie de parcurs, afirmând că nu poate să existe un calendar de tranziţie care prevede alegeri atât timp cât regiuni întregi se află sub controlul rebelilor.

Al-Assad a anunţat, din contră, că el sprijină eforturile ruse în vederea organizării unei noi reuniuni în vederea unui dialog între regim şi opoziţie, subliniind că nu va exista o soluţie politică "atât timp cât terorismul nu este învins în Siria".

"Trebuie să dialogăm. Dar măsurile concrete ar trebui să intervină abia după o înfrângere majoră a teroriştilor şi recucerirea de către Guvern a celei mai mari părţi a zonelor aflate sub controlul teroriştilor", a spus el.

În pofida unităţii comunităţii internaţionale în lupta împotriva SI, persistă divergenţe cu privire la mijloacele de soluţionare a conflictului sirian, Rusia căutând să asocieze regimul lui Bashar al-Assad oricărei soluţii, în timp ce Occidentul reclamă plecare acestuia din funcţia de şef de stat.

De când a început, în martie 2011, războiul din Siria s-a soldat cu cel puţin 250.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi strămutaţi. Bucăţi întregi din teritoriul sirian se află sub controlul SI şi altor grupări armate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici