Regele Iordaniei: Evoluţia grupării Stat Islamic "ar fi putut fi evitată"

Statele Unite şi alte ţări ar fi trebuit să intervină în Siria mai devreme pentru a împiedica evoluţia grupării Stat Islamic, a declarat regele Abdallah al II-lea al Iordaniei.

315 afișări
Imaginea articolului Regele Iordaniei: Evoluţia grupării Stat Islamic "ar fi putut fi evitată"

Abdallah al II-lea al Iordaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evoluţia grupării Stat Islamic "ar fi putut fi evitată dacă comunitatea internaţională ar fi cooperat mai intens pentru a se asigura că finanţarea şi sprijinul pentru primele grupuri (islamiste) în Siria nu pot atinge dezvoltarea pe care o au", a afirmat regele Abdallah al II-lea, în cadrul unui interviu difuzat duminică de postul american de televiziune CBS.

Gruparea insurgentă are acces în prezent la resurse petroliere care o vor face mai dificil de învins, a explicat regele, intervievat la New York cu ocazia participării la Adunarea generală a ONU.

"Ei pot obţine într-un an până la un miliard de produse petroliere derivate (...), ceea ce înseamnă că vor putea plăti mai mulţi combatanţi străini şi că pot cumpăra arme", a adăugat el.

Regele Abdallah al II-lea, în opinia căruia responsabilii grupării Stat Islamic nu ar trebui calificaţi drept "musulmani", a declarat că lumea ar trebui să se unească împotriva grupului, care a ocupat vaste teritorii din Irak şi Siria, proclamând un "califat", în care legea islamică este interpretată radical şi sunt comise atrocităţi, precum crucificări şi decapitări.

"Statul Islamic a declanşat o conştientizare: este vremea să decidem o luptă a binelui împotriva răului", a apreciat regele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici