Reuniune la Consiliul de Securitate pe tema violenţelor SI asupra homosexualilor în Siria şi Irak

Consiliul de Securitate al ONU a discutat despre violenţele asupra persoanelor de orientare homosexuală comise în Siria şi Irak de către gruparea extremistă Statul Islamic (SI), în cadrul primei reuniuni informale dedicate exclusiv apărării drepturilor acestei minorităţi, relatează DPA online.

224 afișări
Imaginea articolului Reuniune la Consiliul de Securitate pe tema violenţelor SI asupra homosexualilor în Siria şi Irak

Consiliul de Securitate (Foto: AFP / Mediafax Foto)

La reuniune - organizată de către Statele Unite şi Chile - au participat 13 dintre cei 15 membri ai Consiliului, dar şi o serie de alte ţări, care au discutat cu activişti în domeniul apărării drepturilor omului şi victime, care au depus mărturii.

Subhi Nahas, un sirian căruia Statele Unite i-au acordat azil, a spus Consiliului că lesbienele, gay-ii, bisexualii şi transsexualii (LGBT) au fost victimele unor violenţe din partea Guvernului sirian şi că gruparea Statul Islamic şi-a intensificat atacurile împotriva lor.

"După ce (SI) a preluat controlul, a intensificat atacurile violente asupra unor persoane suspectate (că ar face parte din comunitatea) LGBT, publicând imagini cu aceştia", a declarat el.

"Când au avut loc execuţiile, sute de oameni din oraşe, inclusiv copii, şi-au exprimat bucuria ca la nuntă. Dacă o victimă nu murea după ce era aruncată de pe o clădire, oamenii din oraş o lapidau până la moarte. Aceasta a fost şi soarta mea", a continuat Nahas.

Simţindu-se terorizat în Siria, el a fugit în Liban, iar de acolo în Turcia. După ce a continuat să primească ameninţări cu moartea în Turcia, a cerut azil în Statele Unite. El locuieşte la San Francisco de trei luni.

"Vă implor să faceţi tot ceea ce vă stă în putere să le oferiţi minorităţilor sexuale şi de gen - dar şi altor refugiaţi vulnerabili - un refugiu în care să se simtă în siguranţă", le-a spus el membrilor Consiliului de Securitate al ONU şi reprezentanţilor celorlalte state.

După sesiunea de informare, Nahas le-a spus jurnaliştilor că organizaţia Statul Islamic îşi face publicitate prezentându-se drept "gardianul moral" al comunităţilor şi ca încercând "să le cureţe de perverşi".

Jessica Stern, directoarea executivă a International Gay and Lesbian Human Rights Commission, a declarat că cel puţin 30 de persoane au fost executate de Statul Islamic pentru "sodomie" şi alte "ofense la adresa moralităţii".

Ea a declarat că este dificil să se estimeze cât de răspândite sunt atacurile, deoarece minorităţilor din regiune le este frică să ofere informaţii, notând că una dintre principalele surse de informaţii a fost SI, care postează imagini cu membri ai comunităţii LGBT executaţi pe Internet.

Samantha Power, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a declarat că reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe tema drepturilor persoanelor de orientare homsexuală a fost "un pas mic, dar istoric".

Cele două ţări membre ale Consiliului de Securitate care nu au participat la reuniune sunt Angola şi Ciad. Alţi patru membri ai Consiliului - China, Rusia, Nigeria şi Malaysia - au fost prezenţi la reuniune, dar nu au avut nicio intervenţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici