Rezultate BREXIT. Marea Britanie este primul stat care votează să părăsească UE

Rezultatul probabil de ieşire a Marii Britanii din UE ar putea avea un impact puternic asupra economiei britanice, ridică semne întrebări asupra rolului Londrei de capitală financiar global şi ar putea cauza profunde tensiuni politice în Marea Britanie şi chiar în întreaga Europa.

9310 afișări
Imaginea articolului Rezultate BREXIT. Marea Britanie este primul stat care votează să părăsească UE

Rezultate BREXIT: Marea Britanie este primul stat care votează să părăsească UE (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Ultimele rezultate arată că 51,7% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, informează Reuters online.

Lira britanică a suferit cea mai mare cădere de o zi, scăzând cu 9,4 la sută faţă de dolar, ajugând chiar şi la 1,3459 lire faţă de dolar, cel mai scăzut nivel din septembrie 1985.

"Acesta este cel mai important scrutin din timpul vieţii mele. Miercurea Neagră şi impactul prăbuşirii Lehman Brothers - aceste evenimente majore nici măcar nu se pot compara în magnitudine cu acest lucru", a declarat pentru Reuters, Mark Boleat, preşedinte al Comisiei de Politici şi Resurse din Londra.

Potrivit BBC News, înainte de ziua referendumului, prim-ministrul David Cameron a insistat că îşi va continua mandatul, indiferent de rezultat, iar joi seara, un număr de 84 de parlamentari conservatori l-au îndemnat pe Cameron să rămână ca prim-ministru, dar există o un grup mare de comentatori şi unii parlamentari conservatori care consideră că un vot împotriva UE l-ar pune pe Cameron într-o situaţie delicată.

David Cameron a spus, că în cazul unui vot în favoarea părăsirii Uniunii Europene, ar activa, fără întârzieri nejustificate, articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care s-ar iniţia procesul de ieşire din Uniunea Europenă. George Osborne, ministrul britanic de Finanţe, a sugerat că acest lucru ar putea să întâmple în termen de două săptămâni după referendum.

Procesul de ieşire din UE nu este unul automat şi va trebui să fie negociată cu membrii rămaşi. Aceste negocieri ar trebui să fie finalizate în termen de doi ani, dar Parlamentul European are drept de veto asupra oricărui nou acord prin care se reglementează relaţiile dintre Marea Britanie şi UE.

Locuitorii din Scoţia s-au pronunţat majoritar pentru rămânerea în Blocul Comunitar aşă că este posibil să fie convocat un nou referendum pentru independenţa Scoţiei.

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că toate opţiunile sunt pe masă, atunci când este vorba de protejarea relaţiei Scoţiei cu Europa şi locul ei pe piaţa unică.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici