Românul răpit în Burkina Faso, căutat şi cu sprijinul armatelor americană şi franceză

Armatele americană şi franceză ajută autorităţile din Burkina Faso să-l caute pe românul răpit sâmbătă de la mina de mangan de la Tambao (nord), a anunţat miercuri ministrul Securităţii, după ce un militar de rang înalt a anunţat marţi că românul a fost dus în nordul Mali, relatează VOA online.

1179 afișări
Imaginea articolului Românul răpit în Burkina Faso, căutat şi cu sprijinul armatelor americană şi franceză

Românul răpit în Burkina Faso, căutat şi cu sprijinul armatelor americană şi franceză

"Anchetele continuă împreună cu partenerii noştri strategici, francezi şi americani, care dispun de mijloace de supraveghere în profunzime ce ne permit continuarea căutărilor în zonă şi dincolo de ea, dar şi să ne concentrăm asupra privilegierii unor piste", a declarat Auguste Denise Barry, citat de postul Vocea Americii (VOA).

Armatele franceză şi americană dispun de avioane fără pilot cu baza în Nigerul vecin, active în spaţiul aerian al Sahelului, o zonă aridă vastă, afectată de conflcite armate în nordul Mali şi în Libia.

Ministrul Securităţii a anunţat totodată, într-o întâlnire cu presa, că autorităţile din ţara sa se află în "contact permanent" cu autorităţile din Mali şi Niger, în cadrul acestei urmăriri.

"Unii cred că răpitorii s-au dus mai întâi în Mali, după care au trecut în Niger, dar, dacă vă uitaţi care este poziţionarea din punct de vedere geografic la momentul răpirii, erau mult mai aproape de frontiera cu Nigerul", a subliniat Barry.

Cinci bărbaţi înarmaţi şi purtând turbane au răpit sâmbătă un "ofiţer de securitate român" care lucra la mina de mangan de la Tambao, o mică localitate din nordul Burkina Faso, situată la aproximativ zece kilometri de Niger şi Mali.

Un militar de rang înalt din Burkina Faso a declarat marţi pentru postul Vocea Americii (VOA) că răpitorii au traversat fluviul Niger şi se află în nordul Mali, o zonă asupra cărora se concentrează căutările.

Faptul că nicio grupare nu a revendicat răpirea până în prezent complică foarte mult căutările, în opinia acestui ofiţer, membru al celulei de criză din Burkina Faso.

El a anunţat că membri ai unităţii antiteroriste din cadrul Regimentului Securităţii Prezidenţiale, fosta gardă a lui Blaise Compaoré, au fost trimişi la faţa locului, împreună cu o unitate de para-comando Bobo Dioulasso. De asemenea, forţele speciale beneficiază de susţinerea Operaţiunii Barkhane, potrivit ofiţerului.

Ostaticul, Gherguţ Iulian, în vârstă de 39 de ani, a fost răpit sâmbătă.

Potrivit ofiţerului citat, ostaticul este român şi a fost membru al Legiunii Străine. Surse de la Quai d’Orsay şi din cadrul Ministerului francez al Apărării afirmă că ostaticul nu este de naţionalitate franceză. El era însărcinat cu securitatea minei Tambao, cea mai importantă mină de mangan din Burkina Faso. Mina este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în timpul răpirii.

Burkina Faso, o ţară sahariană săracă, a fost ocolită, până acum, de răpiri.

Tambao se se află la aproximativ 350 de kilometri de Gao, un oraş important din Mali, în apropierea căruia un angajat al Crucii Roşii a fost ucis la sfârşitul lui martie de Mujao, o grupare jihadistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici