Romii instalaţi la Saint-Etienne au fost evacuaţi de 11 ori de la începutul anului

Romii instalaţi la Saint-Etienne, în sud-estul Franţei au fost evacuaţi, vineri, a unsprezecea oară de la începutul anului şi a opta oară din luna mai, relatează Le Monde, în ediţia electronică de duminică.

80 afișări
Imaginea articolului Romii instalaţi la Saint-Etienne au fost evacuaţi de 11 ori de la începutul anului

Romii instalaţi la Saint-Etienne au fost evacuaţi de 11 ori de la începutul anului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evacuarea de vineri a fost cea mai mediatizată, deoarece ea a intervenit chiar după discursul preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, cu privire la securitate, dar ea este cea de-a unsprezecea de la începtului anului şi ce-a de-a opta din luna mai. De fiecare dată, romii s-au instalat în altă parte ori s-au întors pe acelaşi teren de unde au fost evacuaţi vineri.

"Această tabără a fost creată prin evacuările succesive", denunţă Georges Günther, unul dintre membrii asociaţiei Solidarité Roms din Saint-Etienne. "Autorităţile publice au creat ele însele situaţia care le serveşte ca pretext pentru evacuare", continuă el.

"Din evacuare în evacuare, situaţia se agravează", adaugă Georges Günther, care susţine că romii se instalează în condiţii din ce în ce mai dificile. "Cu fiecare evacuare, se subminează munca de integrare a asociaţiilor, de exemplu şcolarizarea copiilor", adaugă Marie-Pierre Vincent, o altă membră a asociaţiei.

Dar de această dată prefectura este hotărâtă să împiedice orice reinstalare. După evacuarea dintr-o clinică dezafectată ocupată în noaptea de vineri spre sâmbătă, romii, între care zeci de copii, au fost ulterior evacuaţi de pe un teren de sport situat la câteva sute de metri de prima lor tabără ilegală.

"Trebuie să găsească o soluţie de cazare, o clădire sau un teren amenajat", susţine Georges Günther, a cărui asociaţie pretinde că oraşul Saint-Etienne, cu aproximativ 180 000 de locuitori, are mijloacele necesare primirii în condiţii decente a 400 de romi câţi sunt în localitate. În plus, municipalitatea dispune de un număr mare de cădiri publice vacante.

Sâmbătă seara, aproximativ 30 de romi au dormit în faţa primăriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici