Rusia SE OPUNE tentativelor de reformare a misiunii de menţinere a păcii din Transnistria

Tentativele de reformare a actualei misiuni de menţinere a păcii din regiunea separatistă moldoveană Transnistria nu vor contribui la reglementarea conflictului din regiune, a avertizat joi Ministerul rus de Externe, citat de RIA Novosti în pagina electronică.

728 afișări
Imaginea articolului Rusia SE OPUNE tentativelor de reformare a misiunii de menţinere a păcii din Transnistria

Rusia SE OPUNE tentativelor de reformare a misiunii de menţinere a păcii din Transnistria

"Este evident că forţele politice care susţin o transformare a misiunii actuale de menţinere a păcii au ca scop nu să ajungă la pace şi stabilitate în regiunea transnistreană, ci să înlăture contingentul rus de menţinere a păcii din zona de conflict cu orice preţ", a subliniat ministerul într-un comunicat.

"Noi considerăm că potenţialul actualei misiuni de menţinere a păcii este departe de a fi epuizat. Operaţiunea din Transnistria este unică având în vedere că nici un membru al contingentului de menţinere a păcii nu a murit şi nici o confruntare serioasă nu s-a înregistrat în istoria sa de 22 de ani", menţionează comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova.

Transnistria, o regiune din estul Republicii Moldova care şi-a declarat independenţa în 1990, este susţinută indirect de Moscova.

Rusia are în continuare aproximativ 1.200 de soldaţi în Transnistria, în cadrul unui "contingent de pace". Chişinăul a solicitat în mai multe rânduri retragerea trupelor ruse şi transformarea misiunii de menţinere a păcii într-una civilă, sub mandat internaţional, dar Moscova şi Tiraspolul s-au opus.

De altfel, liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat la 2 octombrie, la Moscova, că retragerea trupelor ruse din Transnistria ar detabiliza regiunea separatistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici