Şase oficiali din Coreea de Nord dispăruţi de mai multe săptămâni ar fi fost executaţi

Absenţa mai multor oficiali de rang înalt din presa de stat din Coreea de Nord a provocat temeri că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, a ordonat o nouă "epurare" în perioada în care a dispărut de pe scena publică, relatează The Independent, în ediţia online.

558 afișări
Imaginea articolului Şase oficiali din Coreea de Nord dispăruţi de mai multe săptămâni ar fi fost executaţi

Şase oficiali din Coreea de Nord dispăruţi de mai multe săptămâni ar fi fost executaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kim Jung-un a dispărut din atenţia publică timp de 40 de zile, iar zvonurile au făcut referire la boala liderului de la Phenian, lupte pentru putere şi chiar o lovitură de stat împotriva regimului nord-coreean. Cu toate acestea, există speculaţii cu privire la faptul că liderul nord-coreean s-ar fi folosit de această dispariţie pentru a ordona o altă "epurare" importantă, după ce anul trecut a decis executarea unchiului său şi a mai altor oficiali de la Phenian.

Publicaţia sud-coreeană JoongAng susţine că oficiali importanţi din cadrul Guvernului de la Phenian nu au participat în ultimele săptămâni la o serie de evenimente şi prezintă declaraţia unei surse care afirmă că "deţine informaţii din cadrul serviciilor secrete cu privire la faptul că şase oficiali au fost executaţi".

Ministrul pentru Telecomunicaţii, Sim Chol-ho, se află printre cei şase oficiali care nu au mai apărut public la evenimentele organizate la Phenian, potrivit publicaţiei din Coreea de Sud. Printre oficialii dispăruţi se află, de asemenea, Ma Won-chun, un important arhitect, care nu a participat la vizita efectuată recent de liderul nord-coreea Kim Jong-un la mai multe construcţii în desfăşurare.

De asemenea, Ma Won-chun este directorul departamentului pentru design din cadrul Comisiei Naţionale de Apărare şi a fost numit adjunct al liderului Partidului Muncitoresc în mai 2012. El a fost fotografiat adesea alături de Kim Jong-un în timpul vizitelor la construcţiile în desfăşurare, ceea ce a făcut ca cele 66 de zile de absenţă din atenţia publică să nu treacă neobservate.

La rândul său, generalul Ri Pyong-chol, comandantul aviaţiei din Coreea de Nord, nu a mai apărut în public de la sfârşitul lunii septembrie, când a fost ales în Comisia Naţională de Apărare. Potrivit publicaţiei sud-coreene JoongAng, generalul Ri Pyong-chol era considerat un personal influent în cadrul regimului de la Phenian. El nu a fost prezent la întâlnirea din 19 octombrie a lui Kim Jong-un cu oficiali din cadrul aviaţiei nord-coreene.

Zvonurile menţionează că şi un oficial din domeniul sportului, Chang Ung, membru al Comitetului Olimpic Internaţional, ar fi fost executat, mai ales că presa oficială nu a mai făcut în utimele săptămâni nicio referire la activitatea sa. Astfel, Chang Ung, în vârstă de 76 de ani, nu a fost menţionat în relatările agenţiei DPRK privind recenta întâlnire a lui Kim Jong-un cu sportivii care au revenit de la Jocurile Asiatice din Coreea de Sud.

De asemenea, Ri Yong-gil, şeful de Statului Major al Armatei nord-coreene, nu a participat la întâlnirea liderului Kim Jong-un cu sportivii care au obţinut medalii de la aur la competiţia din Coreea de Sud, deşi liderii militari sunt prezenţi, de regulă, la acest eveniment, în condiţiile în atleţii din Coreea de Nord sunt şi militari.

Speculaţiile cu privire la executarea celor şase oficiali intervin în condiţiile în care în decembrie anul trecut presa a relatat că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, a ordonat executarea unchiului său, Jang Song-thaek, şi a altor oficiali importanţi din cadrul regimului nord-coreean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici