Schäuble face glume pe tema crizei din Grecia

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble s-a oferit - într-o glumă cu secretarul american al Trezoreriei Jack Lew - să accepte Puerto Rico în zona euro în locul Greciei, care să fie acceptată de Statele Unite în "uniunea dolarului", relatează Euronews.

1199 afișări
Imaginea articolului Schäuble face glume pe tema crizei din Grecia

Schäuble face glume pe tema crizei din Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Zilele astea i-am oferit prietenului meu (secretarul Trezoreriei americane) Jack Lew să luăm noi Puerto Rico în zona euro, dacă Statele Unite sunt dispuse să ia Grecia în uniunea dolarului", a declarat Schäuble joi.

Lew "a luat-o ca pe o glumă", a adăugat ministrul german.

Schäuble a făcut această glumă la Frankfurt, la o conferinţă intitulată "Punct de cotitură în istorie: cum au schimbat crizele sarcinile şi practicile băncilor centrale".

Puerto Rico, la fel ca Grecia, se confruntă cu o criză majoră a datoriei. Statul are o datorie în valoare de 73 de miliarde de dolari pe care nu este în măsură să o plătească, a anunţat guvernatorul insulei pe 28 iunie. În prezent, congresmenii americani nu intenţionează să ajute această insulă din Antilele Mari, un teritoriu american neîncorporat, cu statut de commonwealth.

Schaeuble a vrut să facă o glumă, însă sugestia sa reflectă nervozitatea unor membri ai Guvernului german faţă de implicarea Statelor Unite în criza din Grecia. Washingtonul asistă de pe margine, dar i-a iritat pe liderii europeni, îndemnându-i la un compromis şi chiar la o anulare parţială a datoriei Greciei.

Există diferenţe importante între situaţiile cu care se confruntă cele două ţări şi relaţia pe care o au cu "suzeranii" lor financiari. Portoricanii sunt eligibili să aibă acces la programe economice care pot atenua anumite consecinţe ale dificultăţilor economice provocate de criza datoriei - inclusiv ajutor de şomaj, asigurarea depozitelor, asigurare socială şi acces la Medicare. Uniunea Europeană nu le asigură cetăţenilor săi asemenea programe.

Schäuble este adeptul uneia dintre cele mai dure linii împotriva Greciei dintre oficialii care reprezintă creditorii acestei ţări. Ministrul german ar fi în favoarea unui "Grexit" - ieşirea Greciei din zona euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici