Separatiştii proruşi anunţă că 282 de cadavre au fost transportate în estul Ucrainei. Trenul în care sunt cadavrele va ajunge marţi la Harkov. Trupurile victimelor accidentului aviatic vor fi predate Olandei

Cadavrele a 282 dintre cele 298 de victime ale prăbuşirii avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei au fost recuperate, dar trenul în care au fost depuse va pleca din regiune doar însoţit de experţi internaţionali, a declarat, luni, liderul separatiştilor proruşi care controlează zona catastrofei, relatează AFP.

1328 afișări
Imaginea articolului Separatiştii proruşi anunţă că 282 de cadavre au fost transportate în estul Ucrainei. Trenul în care sunt cadavrele va ajunge marţi la Harkov. Trupurile victimelor accidentului aviatic vor fi predate Olandei

Separatiştii proruşi anunţă că 282 de cadavre au fost transportate în estul Ucrainei. Trenul în care sunt cadavrele a părăsit gara Torez. Acestea vor fi predate Olandei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 21:41 - Trenul care transportă victimele avionului malaysian va ajunge marţi dimineaţă la Harkov -Mark Rutte

Trenul care transportă victimele avionului malaysian prăbuşit în estul Ucrainei va face 10-12 ore până în oraşul Harkov, după ce va trece prin zone aflate sub controlul insurgenţilor proruşi, anunţă premierul Olandei, Mark Rutte, citat de AFP.

Trenul cu vagoane frigorifice a plecat din gara Torez, aflată sub controlul separatiştilor, la ora 19.00 (19.00, ora României).

Trenul va trece prin Doneţk, după care se va îndrepta spre Harkov.

"Doneţk se află sub controlul rebelilor. Trenul va ajunge la Harkov. Preşedintele Petro Poroşenko mi-a spus ca va dura 10-12 ore ca trenul să ajungă la Harkov", a precizat Mark Rutte.

UPDATE 19:32 - Cadavrele victimelor avionului malaysian vor fi predate Olandei - premier malaysian

Cadavrele victimelor prăbuşirii avionului malaysian în estul Ucrainei vor fi predate Olandei, anunţă premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak.

Mohd Najib Tun Razak a precizat că cele două cutii negre ale Cursei MH17 urmează să fie trimise în Malaysia.

Premierul malaysian a declarat că a primit aceste asigurări din partea conducerii autoproclamatei "Republici populare Doneţk", o zonă proclamată de către insurgenţii proruşi din estul Ucrainei.

"Am primit asigurări că anchetatorii internaţionali vor avea acces securizat în zona prăbuşirii avionului", a precizat liderul de la Kuala Lumpur.

"Malaysia a lucrat în culise pentru stabilirea contactelor cu cei care deţin controlul în zona prăbuşirii Cursei MH17. După stabilirea contactelor, am ajuns la bazele unui acord", a adăugat Najib Razak, precizând că a discutat cu Aleksandr Borodai, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Doneţk".

UPDATE 19:27 Trenul în care sunt cadavrele victimelor incidentului aviatic a părăsit gara Torez

Trenul care transportă corpurile victimelor prăbuşirii avionului malaysian a părăsit gara Torez, din regiunea Doneţk, anunţă martori citaţi de AFP.

Trenul urmează să ajungă în oraşul Harkov, aflat sub controlul Kievului, unde corpurile vor fi examinate şi identificate, după care ar urma să fie trimise în Olanda.

Cadavrele a 282 dintre cele 298 de victime ale prăbuşirii avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei au fost recuperate. Separatiştii au anunţat că trenul frigorific care transportă cadavrele va pleca din regiune doar însoţit de experţi internaţionali.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de pasageri şi membri ai echipajului. Toate persoanele aflate la bord au murit.

UPDATE 13:09 Anchetatori olandezi au examinat cadavre ale victimelor zborului MH17 în gara de la Torez

O echipă de anchetatori olandezi a examinat luni cadavre ale victimelor zborului MH17 depuse la bordul unui tren, la Torez, în Ucraina, în apropiere de locul catastrofei, într-o zonă aflată sub controlul rebelilor, a constatat un jurnalist AFP.

Cu faţa acoperită de măşti, însoţiţi de reprezentanţi OSCE, anchetatorii respectivi au deschis cele cinci vagoane, care ar fi fost refrigerate, dar care se pare că, de fapt, nu erau. Unii erau vizibil afectaţi de mirosul puternic de cadavre aflate în descompunere, inclusiv membri ai "escortei" de rebeli.

"Stocarea corpurilor este de bună calitate", a declarat Peter Van Vilet, un expert medico-legal olandez, însărcinat cu coordonarea misiunii din estul Ucrainei, în mijlocul a aproximativ 50 de persoane înarmate, în faţa sediului gării de la Torez.

Delegaţia a anunţat ulterior că va merge la locul prăbuşirii.

În Olanda, premierul Mark Rutte a declarat că obiectivul ţării sale este ca trenurile să plece către teritoriul controlat de către Ucraina, de preferinţă către importantul oraş vecin Harkov.

"Separatiştii au spus că este necesar ca observatori internaţionali să fie prezenţi la plecarea trenului. Experţii olandezi sunt observatori internaţionali, ei pot să îndeplinească acest rol", a adăugat el.

Ucraina este pregătită să încredinţeze Olandei coordonarea anchetei internaţionale cu privire la prăbuşirea avionului malaysian, probabil doborât de o rachetă. Ea este "ţara care a suferit cel mai mult", a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk luni, la Kiev.

"În vagoanele frigorifice se află 282 de cadavre. Din păcate, 16 victime nu au fost descoperite", a declarat Aleksandr Borodai, "premierul" din autoproclamata Republică Populară Doneţk.

Separatiştii proruşi au anunţat, anterior, că au recuperat 247 de cadavre, iar acestea au fost transportate într-un tren cu vagoane frigorifice la Torez, într-o zonă aflată sub controlul rebelilor din estul Ucrainei.

Cadavrele victimelor au fost depuse de duminică în vagoanele frigorifice ale unui tren aflat la aproximativ 15 kilometri de locul catastrofei, însă "premierul" Borodai a exclus să permită plecarea acestuia dacă nu va fi însoţit de reprezentanţi internaţioali. "Vom plasa trenul sub control internaţional, nu avem încredere în partea adversă", a declarat el, făcând referire la Guvernul ucrainean, care a lansat o "operaţiune antiteroristă" împotriva forţelor separatiste din estul ţării.

"Dacă acest tren trebuie să părăsească teritoriul nostru, aceasta se va întâmpla doar după ce vom transfera responsabilitatea experţilor internaţionali", a mai adăugat Aleksandr Borodai. El a insistat că experţii internaţionali trebuie să însoţească trenul până la destinaţie.

O echipă de experţi medico-legali olandezi se află în oraşul Torez, unde au fost transportate corpurile victimelor. "Premierul" Aleksandr Borodai a afirmat că o echipă de zeci de experţi malaysieni se află în drum spre Doneţk şi a acuzat Kievul că nu le permită sosirea în regiune.

"Kievul face totul pentru ca experţii să nu ajungă şi, ca din întâmplare, luptele au început în oraş", a acuzat el, în contextul în care tiruri de artilerie şi confruntări armate au fost semnalate luni între aerport şi gara din Doneţk. Potrivit relatărilor de la faţa locului, forţele guvernamentale ucrainene au lansat o ofensivă de la aeroport şi ar ajuns la 2 kilometri de gara din Doneţk.

"Sperăm că anchetatorii să ajungă", a mai afirmat Borodai, în condiţiile în care separatiştii au anunţat că, cel mai probabil, au găsit cutiile negre ale avionului şi au subliniat că le vor preda doar observatorilor internaţionali care se vor deplasa în regiune.

Avionul Boeing 777 aparţinând Malaysia Airlines, la bordul căruia se aflau 298 de pasageri şi membri ai echipajului, s-a prăbuşit joi într-o zonă din estul Ucrainei controlată de rebelii proruşi, cel mai probabil după ce a fost doborât de o rachetă sol-aer.

Între timp, confruntări violente între forţele separatiste şi trupele ucrainene au loc în apropiere de zona în care s-a prăbuşit avionul Malaysia Airlines, cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer lansată, potrivit Washintonului, de rebelii separatişti. De la prăbuşirea avionului, nu a fost decretată o încetare a focului în regiune.

În gara din Torez, patru rebeli înarmaţi patrulau luni dimineaţă, potrivit corespondenţilor AFP. Unul dintre aceştia verifica zona cu un câine, în timp ce zeci de pasageri aşteptau sosirea unui tren.

Aflat pe peronul gării, Nikolai, spune că "a decis să-şi trimită soţia şi fiica în Rusia". "În pofida prăbuşirii avionului, confruntări au loc zilnic. Dacă pot trage asupra unor avioane, vă imaginaţi ce ni se poate întâmpla", spune el. "Nimeni nu înţelege de ce experţii internaţionali nu sunt încă aici. La patru zile de la prăbuşirea avionului, cadavrele se află în continuare pe câmp. Este îngrozitor pentru familiile victimelor", adaugă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici