Separatiştii proruşi au predat Malaysiei cutiile negre ale avionului prăbuşit în Ucraina. Acestea vor fi decriptate în Marea Britanie

Separatiştii proruşi au predat unor oficiali malaysieni, în cursul nopţii de luni spre marţi, la Doneţk, cutiile negre ale avionului prăbuşit joi într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul lor.

2534 afișări
Imaginea articolului Separatiştii proruşi au predat Malaysiei cutiile negre ale avionului prăbuşit în Ucraina. Acestea vor fi decriptate în Marea Britanie

Separatiştii proruşi au predat Malaysiei cutiile negre ale avionului prăbuşit în Ucraina

UPDATE 18:02 Un avion belgian va aduce în Marea Britanie cutiile negre ale zborului MH17

Un avion militar belgian a decolat marţi după-amiaza şi se îndrepată către Kiev cu misiunea de a aduce în Marea Britanie cutiile negre ale avionului care efectua zborul MH17, a anunţat Ministerul belgian al Apărării, relatează AFP.

Un avion de tip Embraer a decolat marţi după-amiaza de pe aeroportul militar de la Melsbroek cu destinaţia Kiev, a anunţat Didier De Weerdt, un purtător de cuvânt al ministerului. Cutiile negre ale zzborului MH17 urmează să fie depuse la bordul avionului şi aduse în Marea Britanie, unde vor fi analizate datele stocate de aceste dispozitive.

Avionul de tip Boeing 777 malaysian care asigura zborul MH17 a fost doborât probabil cu o rachetă, joia trecută, în spaţiul aerian din estul Ucrainei.

La bordul avionului militar belgian se află experţi tehnici şi reprezentanţi ONU, a precizat purtătorul de cuvânt.

Această misiune este efectuată în cadrul cooperării între şase state europene - şi anume Belgia, Olanda, Luxemburg, Franţa, Germania şi Spania - în Comandamentul European pentru Transport Aerian (European Air Transport Command, EATC), cu sediul la Eindhoven, în Olanda.

UPDATE 15:38 Cutiile negre ale zborului MH17 urmează să fie decriptate în Marea Britanie

Înregistrările efectuate de către cutiile negre ale avionului malaysian, probabil doborât de către o rachetă joi, pe când se afla în spaţiul aerian al Ucrainei, ar urma să fie decriptate în Marea Britanie, a anunţat marţi Guvernul ucrainean, relatează AFP.

Cele două înregistrări ale zborului, recuperate de către rebeli proruşi care deţin controlul asupra zonei în care s-a prăbuşit avionul de tip Boeing 777 cu 298 de persoane la bord, au fost predate luni seara unor reprezentanţi ai Malaysiei.

Însă, la solicitarea Kievului, Olanda - ţara din care provin 193 dintre victime - urmează să fie însărcinată cu ancheta asupra catastrofei.

Astfel, atunci când Haga va adopta în mod oficial decizia de a conduce investigaţia, olandezii vor prelua cutiile negre de la malaysieni şi le vor trimite în Marea Britanie, a precizat Ministerul ucrainean al Dezvoltării Regionale, al cărui conducător, vicepremierul Volodimir Groisman, coordonează ancheta de partea ucraineană.

Cutiile negre permit înregistrarea conversaţiilor din cabina piloţilor şi datele tehnice ale zborului. Totuşi, este puţin probabil ca aceste dispozitive să poată furniza informaţii care să permită identificaea originii tirului care a doborât avionul malaysian. Potrivit Statelor Unite, racheta a fost lansată dintr-o zonă aflată sub controlul "rebelilor susţinuţi de către Rusia".

În acelaşi timp, ei au anunţat în faţa presei instituirea unui armistiţiu pe o rază de zece kilometri în jurul locului prăbuşirii aparatului aparţinând companiei Malaysia Airlines.

"Am decis să predăm experţilor malaysieni cutiile negre", a declarat "premierul" republicii autoproclamate Doneţk, Aleksandr Borodai.

Un expert malaysian le-a mulţumit separatiştilor proruşi.

"În numele Guvernului malaysian, transmit mulţumiri Guvernului republicii Doneţk că ne-a predat cele două cutii negre (...). Nu am găsit cutiile negre ale zborului MH 370 (dispărut deasupra Oceanului Indian) şi, prin urmare, suntem mulţumiţi că le-am putut recupera pe acestea", a spus el.

"Cutiile negre sunt intacte", a adăugat el.

Pe de altă parte, Aleksandr Borodai a anunţat o măsură solicitată încă din momentul prăbuşirii avionului de comunitatea internaţională pentru a facilita accesul în zonă.

"Am ordonat o încetare a focului pe un perimetru de zece kilometri în jurul" locului tragediei, soldate cu 298 de morţi, a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici