SITUAŢIA DIN EGIPT: Occidentul este sceptic în privinţa lui Mohamed ElBaradei

Departe de a-l considera pe Mohamed ElBaradei drept un lider providenţial pentru Egipt, puterile occidentale se arată sceptice faţă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, considerat prea detaşat de realităţile ţării sale, apreciză unii experţi.

276 afișări
Imaginea articolului SITUAŢIA DIN EGIPT: Occidentul este sceptic în privinţa lui Mohamed ElBaradei

Occidentul este sceptic în privinţa lui Mohamed ElBaradei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mohamed ElBaradei este "un personaj respectat, dar şi un om foarte singur, care nu are partid", subliniază Denis Bauchard, fost diplomat specializat în Orientul Mijlociu, în cadrul Institutului Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI).

"Ceea ce îi lipseşte este o susţinere populară, atât din partea armatei, cât şi din partea burgheziei regimului", subliniază un diplomat occidental, sub protecţia anonimatului.

Cel care se doreşte cea mai importantă figură a revoltei contra preşedintelui Hosni Mubarak nu trăieşte în Egipt, pe care l-a părăsit în urmă cu aproximativ 30 de ani, ci îşi petrece majoritatea timpului la Viena. Capitala austriacă găzduieşte sediul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pe care el a condus-o timp de 12 ani, până în noiembrie 2009. Activitatea sa în cadrul agenţiei i-a adus Premiul Nobel pentru Pace, în 2005.

"Eu îl văd pe ElBaradei ca pe cineva credibil", "dar problema este de a afla dacă va fi în măsură să schimbe lucrurile sau dacă va fi doar o marionetă", afirmă Thomas Hasel, un specialist în Africa de Nord, în cadrul Universităţii Libere din Berlin.

Pentru moment, Mohamed ElBaradei s-a impus ca purtător de cuvânt al unei opoziţii foarte fragmentate, fiind însărcinat de aceasta să negocieze cu Guvernul, dar nu ca lider al său, subliniază unii experţi. El s-a apropiat de Fraţii Musulmani, cea mai importantă forţă a opoziţiei, interzisă, dar care este, în fapt, tolerată.

Chiar dacă nu este un islamist, această apropiere le produce occidentalilor îngrijorare. "Este clar că cel mai catastrofal scenariu este sosirea la putere a Fraţilor Musulmani în Egipt", afirmă un diplomat european, la Bruxelles.

Fostul diplomat, în vârstă de 68 de ani, a declarat marţi, într-un interviu pentru cotidianul britanic The Independent, că nu doreşte să devină şef al statului, în locul lui Hosni Mubarak, în vârstă de 82 de ani, aflat la putere de 30 de ani. Dar el nu exclude posibilitatea de a ocupa această funcţie temporar, înainte de organizarea unor alegeri libere.

Important este ca ElBaradei să fie "acceptabil pentru Statele Unite", subliniză o specialistă în Orientul Mijlociu din cadrul Exclusive Analysis, la Londra, Zaineb al-Assam.

Dar acest lucru nu s-a întâmplat. La Washington, el reprezintă doar "una dintre diferitele voci de ascultat", a declarat, la 31 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley. "Avem contacte importante în Egipt. Între ele se află şi persoane din cadrul Guvernului, numeroşi actori nonguvernamentali şi membri ai opoziţiei", a adăugat el.

Mohamed ElBaradei a reproşat, duminică, Statelor Unite că joacă un rol dublu, pe de o parte făcând apel la democraţie în Egipt, iar pe de altă parte, continuând să îl susţină pe Mubarak.

În calitate de director AIEA, el nu a menajat politica americană faţă de Irak şi Iran.

Înainte de invadarea Irakului, în 2003, ElBaradei şi-a exprimat îndoiala că Saddam Hussein ar desfăşura un program nuclear secret, un lucru care deranjează Washingtonul, dar care-i conferă un anumit prestigiu în alte ţări. Ulterior, faptele i-au dat dreptate.

Poziţia sa faţă de Iran şi de programul său nuclear controversat, considerată de unii prea conciliantă, i-a afectat cel de al treilea mandat de director AIEA. "Este un lacheu al Iranului", l-a acuzat, recent, Malcolm Hoenlein, director general al Conferinţei preşedinţilor marilor orgnizaţii evreieşti americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici