SUA cer crearea unei zone-tampon la frontiera dintre Rusia şi Ucraina

Statele Unite ar anula o parte a sancţiunilor impuse Rusiei, dacă între aceasta şi Ucraina ar fi creată o zonă-tampon, scrie ziarul rusesc Kommersant în ediţia de miercuri, citat de agenţia publiă RIA Novosti în pagina electronică.

1613 afișări
Imaginea articolului SUA cer crearea unei zone-tampon la frontiera dintre Rusia şi Ucraina

SUA cer crearea unei zone-tampon la frontiera dintre Rusia şi Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei surse de rang înalt din cadrul administraţiei americane, acest punct este considerat "crucial" de către Washington. Kremlinul i-a răspuns că Moscova nu va accepta nicio condiţie, iar Consiliul Federaţiei Ruse (Camera superioară a Parlamentului rus) a adăugat că nici măcar nu intenţionează să examineze propunerile americane.

Sursa americană a dezvăluit care ar fi condiţiile Washingtonului în vederea unei anulări parţiale a sancţiunilor pe care le-a impus Moscovei.

"Aşteptăm să-şi retragă toţi militarii şi materialul de pe teritoriul ucrainean. Este necesar ca Moscova să înceteze să mai susţină grupări armate şi mercenari în Ucraina, să elibereze toţi ostaticii, în special pe femeia-pilot Nadejda Savşcenko şi pe realizatorul Oleg Senţov. Cerem, de asemenea, crearea unui control la frontiera ruso-ucaineană şi restabilirea suveranităţii Ucrainei asupra frontierelor sale, cu o supraveghere permanentă din partea OSCE. În fine, insistăm asupra creării unei zone-tampon de securitate de ambele părţi ale frontierei", a declarat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul "nu este la curent cu aceste exigenţe". În opinia sa, atât timp cât Casa Albă nu face o declaraţie oficială, autorităţile ruseşti nu vor face niciun comentariu asupra acestui subiect.

"Nu vom accepta nicio condiţie (din partea Statelor Unite)", a subliniat Peskov. "Nu avansăm către nimeni şi aşteptăm să fim trataţi la fel. Rusia face tot posibilul să contribuie la procesul de pace din Ucraina. Şi regretăm că mulţi dintre partenerii noştri străini nu procedează la fel şi întreprind, din contră, demersuri care conduc la destabilizare", a adăugat el.

O sursă de la Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova nu intenţionează să negocieze cu Washingtonul o relaxare a "restricţiilor ilegale" impuse Rusiei. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei Mihail Marghelov a anunţat, de asemenea, că Rusia nu are intenţia să discute condiţii de anulare a sancţiunilor americane. "Noi considerăm aceste sancţiuni, care nu au fost adoptate via ONU, ci prin decizie unilaterală, ilegitime şi contrare dreptului internaţional. Nu avem ce să discutăm", a subliniat senatorul rus.

Crearea unei "zone-tampon de zece kilometri între Rusia şi Ucraina" făcea parte dintr-un plan de pace al preşedintelui Petro Poroşenko, anunţat la 20 iunie. Potrivit serviciului de presă prezidenţial ucrainean, această idee a fost susţinută de către secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Adjunctul şefului administraţiei preşedintelui Poroşenko afirma că această iniţiativă viza să combată mai eficient trecerea ilegală a frontierei de către mercenari şi material militar.

Unii experţi ucraineni cred că ideea are şi alt obiectiv. "Înfiinţarea unei zone-tampon ar simplifica sarcina armatei ucrainene în cadrul «operaţiunii antiteroriste». Kievul voia, astfel, să respingă forţele «republicilor» de la Lugansk şi Doneţk de la frontiera ruso-ucraineană, privându-le astfel de o susţinere cu foc şi încercuindu-le", este de părere experul ucrainean Igor Levşcenko.

În opinia generalului în rezervă Evgheni Bujinski, vicepreşedintele Centrului PIR, cererile americane sun foarte neclare. "Nu ştim unde va fi creată această zonă-tampon - de-a lungul întregii frontiere sau numai a unei părţi? Cine va fi însărcinat cu controlul ei? Ce adâncime trebuie să aibă? Cum cred americanii că pot implementa acest regim pe un teritoriu frontalier dens populat?", întreabă acest expert.

"Oricum, aceste cerinţe sunt inacceptabile pentru Moscova, în opinia mea. În fond este vorba despre o atingere la adresa suveranităţii. Chiar dacă Rusia ar ceda exigenţelor Statelor Unite, acestea ar avansa sigur altele. Este mai bine să nu se intre în acest joc", conchide el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici