SUA cer Israelului să renunţe la intenţia de a-şi însuşi 400 de hectare de teren din Cisiordania

Statele Unite au cerut luni Israelului să anuleze decizia de a-şi însuşi 400 de hectare de teren din Cisiordania, ca represalii la unul dintre factorii declanşatori ai războiului, relatează AFP.

298 afișări
Imaginea articolului SUA cer Israelului să renunţe la intenţia de a-şi însuşi 400 de hectare de teren din Cisiordania

SUA cer Israelului să renunţe la intenţia de a-şi însuşi 400 de hectare de teren din Cisiordania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest anunţ (...) este contraproductiv şi contravine obiectivului stabilit de Israel de a ajunge cu palestinienii la o soluţie negociată a două state", a apreciat un oficial al Departamentului de Stat.

"Cerem Guvernului israelian să anuleze această decizie", a continuat oficialul american.

"Ne-am exprimat în mod clar de mai mult timp opoziţia faţă de continuarea activităţii de colonizare" de către Israel, a adăugat această sursă.

Israelul a decis să declare proprietate a statului israelian 400 de hectare situate în apropiere de colonia Gva'ot, în împrejurimile oraşului Betleem, ca reacţie la uciderea a trei tineri israelieni în iunie în această zonă, a precizat armata într-un comunicat, precizând că părţile vizate au termen 45 de zile pentru a face recurs.

Acesta este primul anunţ de acest gen făcut de la începerea războiului în Fâşia Gaza, la 8 iulie.

Oficiali palestinieni au denunţat un nou afront israelian.

Franţa şi Egiptul, care a mediat negocierile dintre israelieni şi palestinieni pentru a ajunge la un armistiţiu în Fâşia Gaza, au criticat aspru iniţiativa Israelului.

Parisul "condamnă" iniţiativa şi "îndeamnă autorităţile israeliene să revină asupra deciziei", a declarat purtătorul de cuvânt la Quai d'Orsay, Romain Nadal.

"Nu este o decizie pozitivă. Ea contravine legilor internaţionale şi va avea un impact negativ asupra procesului de pace", potrivit Ministerului egiptean de Externe.

La rândul său, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat luni "foarte îngrijorat" în legătură cu decizia israeliană, reamintind, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că procesul de colonizarea este "ilegal şi contavine legilor internaţionale".

Ban a cerut Israelului să "ţină cont de apelurile comunităţii internaţionale, să se abţină de la orice activitate de colonizare şi să-şi respecte angajamentele" asumate.

Organizaţia "Pacea Acum" consideră această decizie drept "dovada că premierul (israelian Benjamin) Netanyahu (...) continuă să ridice obstacole în faţa viziunii ce prevede două state (israelian şi palestinian) şi să promoveze o soluţie cu un singur stat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici