SUA nu sunt bine pregătite pentru un atac cibernetic "de tipul 11 septembrie"

Guvernul american nu s-a adaptat noilor ameninţări cu atentate cibernetice, potenţial la fel de devastatoare ca atentatele de la 11 septembrie, au afirmat miercuri autorii raportului oficial asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001.

217 afișări
Imaginea articolului SUA nu sunt bine pregătite pentru un atac cibernetic "de tipul 11 septembrie"

SUA nu sunt bine pregătite pentru un atac cibernetic "de tipul 11 septembrie" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 2004 o comisie independentă a prezentat un raport de aproape 600 de pagini conţinând numeroase recomandări în vederea reformării aparatului american de securitate cu scopul de a împiedica o nouă catastrofă.

La zece ani de la publicarea raportului, foştii membri ai Comisiei şi-au actualizat recomandările într-un nou raport, punând degetul pe lacune americane atât în lupta împotriva riscurilor unor atacuri cibernetice asupra infrastructurilor ţării (între aletele în sectoarele energetic, al transporturilor, bancar), cât şi în lupta împotriva piratării drepturilor de proprietate intelectuală vizând companii.

"Nu facem ceea ce ar trebui să facem pentru a ne proteja de atacuri cibernetice", a declarat miercuri, într-o audiere în Camera Reprezentanţilor, Thomas Kean, fostul preşedinte al Comisiei.

"Furtul de informaţii fiind invizibil, americanii nu-şi dau seama de dezastrul pe care acesta îl reprezintă", a spus el.

Noul raport citează un fost director al unui serviciu de informaţii în opinia căruia "este ca şi cum am fi pe 10 septmbrie la nivelul pregătirii noastre cibernetice".

"Statul se descurcă mult mai bine în protejarea sa şi a sistemelor sale decât în a ajuta sectorul privat să se pregătească", a declarat Jamie Gorelick, o fostă membră al Comisiei. "În acest loc suntem cel mai vulnerabili", a subliniat ea.

Însă ea a recunoscut că această reformă este "dificilă", doarece "nu prea ne place ca aparatul nostru în domeniul Securităţii Naţionale să opreze în sistemul privat".

Congresul şi Casa Albă discută de mai multe luni despre o lege privind securitatea cibernetică menită să amelioreze împărtăşirea informaţiilor referitoare la atacuri informatice între autorităţile federale şi companiile cu activitate în sectoare considerate strategice. Însă această coordonare rămâne pentru moment facultativă, pe fondul unor îngrijorări cu privire la confidenţialitatea datelor personale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici