Submarin rusesc echipat cu rachete de croazieră, în largul coastelor Siriei

Un submarin rusesc echipat cu rachete de croazieră a pătruns în estul Mediteranei şi se află în apropiere de coastele Siriei, a declarat marţi o sursă citată Interfax, relatează Reuters în pagina electronică.

5133 afișări
Imaginea articolului Submarin rusesc echipat cu rachete de croazieră, în largul coastelor Siriei

Submarin rusesc echipat cu rachete de croazieră, în largul coastelor Siriei (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Submarinul este echipat cu rachete similare celor folosite de către navele de război din cadrul flotilei ruse de la Caspica împotriva unor ţinte ale Statului islamic (SI), a declarat sursa citată de agenţia rusă.

Pe de altă parte, potrivit Russia Today (RT), care citează declaraţia oficialului de la Ministerul rus al Apărării pentru Interfax, este vorba despre un submarin "avansat" Rostov-pe-Don, din clasa Kilo, echipat cu rachete de tip Kalibr.

Potrivit unor informaţii, acelaşi submarin ar fi vizat, la jumătatea lui noiembrie, ţinte SI în oraşul sirian Rakka, bastionul grupării jihadiste.

Aceste informaţii nu au fost nici confirmate şi nici infirmate de către Ministerul rus al Apărării.

Rusia a lansat rachete de tip Kalibr împotriva unor ţinte SI de la bordul unor nave de război trimise pe Marea Capică, la începutul lui octombrie.

Alte 18 rachete au fost lansate de pe nave ruse război şi la sfârşitul lui noiembrie, potrivit RT.

Submarinul Rostov-pe-Don (B-237) - "Improved Kilo" în terminologia NATO - este primul model de a treia generaţie de submarine din clasa Varşavianka (Project 636).

Submersibilul, alimentat cu diesel şi invizibil pe radar, ar fi cel mai "tăcut" din lume. El dispune de o gamă largă de echipamente de luptă, iar talia mică îl face manevrabil în ape mai puţin adânci.

Submarinul este înarmat cu torpile de 533 de milimetri şi rachete de croazieră apă-sol de tip Kalibr-PL (modificate pentru a fi folosite de pe submarine). Submersibilul cântăreşte 400 de tone, atinge o viteză maximă de 20 de noduri şi poate coborî până la 300 metri adâncime. El are un echipaj de 52 de oameni şi are o autonomie de 45 de zile. NATO a catalogat acest tip de submarin drept o "gaură neagră", din cauza capacităţii de a rămâne nedectat, notează RT. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici