Tusk dezminte că Putin i-a oferit să împartă Ucraina cu Rusia, aşa cum a afirmat Sikorski

Fostul premier Donald Tusk a declarat că împărţirea Ucrainei nu a fost menţionată niciodată în vreo întâlnire pe care a avut-o cu preşedintele rus Vladimir Putin, contrazicând declaraţii în acest sens ale fostului ministru de Externe Radoslaw Sikorski pentru Politico, relatează Radio Polonia online.

413 afișări
Imaginea articolului Tusk dezminte că Putin i-a oferit să împartă Ucraina cu Rusia, aşa cum a afirmat Sikorski

Donald Tusk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Întreaga poveste arată că memoria umană este failibilă", a declarat vineri dimineaţa pentru postul de radio TOK FM Tusk, care urmează să devină preşedintele Consiliului European în decembrie, sporind situaţia stânjenitoare în care se află fostul său ministru, care a declarat luni pentru site-ul revistei americane că Putin a oferit Poloniei să se alăture Rusiei şi să împartă Ucraina.

Sikorski a declarat marţi într-o conferinţă de presă că l-a înşelat memoria şi că întâlnirea dintre Tusk şi Putin nu a avut loc la Moscova, cum a spus iniţial, ci la Summitul NATO de la Bucureşti.

Tusk, care a fost premierul Poloniei din 2007 şi până în septembrie anul acesta, a confirmat că nicio întâlnire de acest fel nu a avut loc în capitala rusă. "Ucraina nu s-a aflat niciodată pe agenda discuţiilor pe care le-am purtat cu preşedintele Putin", a declarat el, adăugând că întâlnirea care a avut loc la Moscova în februarie 2008 nu a fost tête-à-tête, ci de grup, la care au participat "patru sau cinci persoane".

Când şi-a retractat declaraţiile iniţiale pentru Politico, Sikorski a declarat că a confundat aşa-zisa întâlnire de la Moscova cu declaraţiile pe care Putin le-a făcut la Bucureşti, trei luni mai târziu, când preşedintele rus i-a spus preşedintelui american de atunci, George W. Bush, şi altor lideri occidentali că "Ucraina nu este o ţară".

Tusk a subliniat că, de la început, Sikorski "nu a explicat cel mai bine acest subiect" şi că a apărut o confuzie din cauza "numeroaselor declaraţii pe care autorităţile ruse le-au făcut despre Ucraina". "Atunci când Sikorski a declarat că l-a înşelat memoria, subiectul s-a încheiat", a apreciat Tusk vineri dimineaţa.

Partide de opoziţie au reacţionat cu furie după comentariile iniţiale ale lui Sikorski, întrebând de ce - dacă Rusia a sugerat împărţirea Ucrainei ca în secolul al XIX-lea ţarist - fostul ministru de Externe nu a informat Parlamentul sau preşedintele Poloniei şi comunitatea internaţională despre aceste planuri.

Şeful administraţiei de la Kremlin Serghei Ivanov a catalogat joi afirmaţiile lui Sikorski drept "minciuni", iar Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a apreciat că fostul şef al diplomaţiei poloneze ar trebui să se gândească de două ori înainte să deschidă gura. "Înainte să comentezi asemenea subiecte sensibile, studiezi toate faptele şi apoi vorbeşti cu presa, în loc să foloseşti mass-media ca megafon pentru asemenea acuzaţii", a declarat Lukaşevici.

Sikorski a fost ministru de Externe timp de şapte ani şi a jucat un rol activ în eforturile UE de a semna acorduri cu Kievul, dar a fost remaniat de noul premier Ewa Kopacz, în septembrie, pentru a deveni preşedintele Parlamentului.

"Când este vorba despre politica de securitate, trebuie să-ţi reţii dorinţa de a exploata rapid probleme obsevate în timpul carierei", a declarat preşedintele polonez Bronislaw Komorowski săptămâna aceasta, sugerând ca Sikorski să păstreze tăcerea până când îşi scrie memoriile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici