Un metrou a deraiat la Moscova: Cel puţin 21 de persoane au murit şi peste 100 au fost rănite - VIDEO, FOTO

Cel puţin 21 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost rănite în accidentul produs marţi la metroul din Moscova, potrivit unui nou bilanţ, într-una dintre cele mai grave catastrofe care au avut loc la metroul din capitala Rusiei.

1778 afișări
Imaginea articolului Un metrou a deraiat la Moscova: Cel puţin 21 de persoane au murit şi peste 100 au fost rănite - VIDEO, FOTO

Un metrou a deraiat la Moscova: Cel puţin 21 de persoane au murit şi peste 100 au fost rănite - VIDEO, FOTO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 23:55 Cel puţin 21 de morţi şi peste 100 de răniţi în accidentul de la metroul din Moscova

Cel puţin 21 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost rănite în accidentul produs marţi la metroul din Moscova, potrivit unui nou bilanţ, într-una dintre cele mai grave catastrofe care au avut loc la metroul din capitala Rusiei, relatează AFP.

Operaţiunile de salvare s-au încheiat, au anunţat autorităţile ruse.

"Etapa de salvare s-a încheiat", a anunţat ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Vladimir Pucikov.

"În decursul a 30 de ore totul ar trebui să revină la normal", a adăugat el.

UPDATE 16:28 Un nou bilanţ anunţă 20 de morţi şi peste 100 de răniţi în accidentul de la metroul din Moscova

Cel puţin 20 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost rănite în accidentul produs marţi la metroul din Moscova, potrivit unui nou bilanţ, într-una dintre cele mai grave catastrofe care au avut loc la metroul din capitala Rusiei, relatează AFP.

"Nouăsprezece persoane au murit la locul accidentul, iar o victimă a decedat la spital", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oleg Salagai, în timp ce bilanţul continuă să crească.

Un precedent bilanţ anunţa zece morţi în accidentul de la metroul din Moscova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, 161 de persoane au fost rănite, dintre care 129 au fost spitalizate, iar 42 se află în stare gravă.

"Un eveniment tragic s-a produs la metrou. A avut loc un accident, au murit oameni", a reacţionat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agenţiile de presă, prezentând condoleanţe familiilor victimelor. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care s-a deplasat la locul accidentului, a decretat o zi de doliu miercuri.

Accidentul s-a produs pe "linia albastră" a metroului din Moscova în jurul orei locale 08.30 (07.30, ora României) între staţiile Park Pobedî, situată la cea mai mare adâncime a metroului moscovit, deschisă în 2003, şi Slavianski Bulivar, staţie inaugurată în 2008.

Imagini difuzate de televiziunea rusă au arătat echipe de intervenţie evacuând numeroşi răniţi însângeraţi pe tărgi, în interiorul staţiilor. Alte imagini au arătat pasageri încă blocaţi în vagoanele deraiate. În apropierea staţiilor afectate de accident, zeci de ambulanţe şi elicoptere se aflau la faţa locului pentru transportarea răniţilor la spitale.

Potrivit unor mărturii ale victimelor, accidentul s-ar fi produs după ce una dintre garnituri a frânat brusc. "Trenul a frânat brusc. Au fost numeroase scântei şi fum. Toată lumea a fost aruncată într-o parte", a povestit unul dintre pasageri, la postul de televiziune Moscova 24. "Am fost blocaţi. Am reuşit, ca prin minune, să ies. Am crezut că este sfârşitul", a adăugat el.

Numeroşi pasageri au povestit că au reuşit să iasă singuri din interiorul garniturilor de metrou. "Era panică. Am încercat să ies din vagon, dar era blocat. Alţi oameni au luat ciocane şi au distrus ceea ce ne bloca drumul. Erau muncitori şi ne-au condus spre ieşire", a dezvăluit o altă victimă, pentru site-ul de ştiri LifeNews.

Deschis în 1935, în timpul lui Stalin, metroul din Moscova, unde numeroase staţii sunt adevărate bijuterii arhitecturale, înregistrează în prezent unul dintre cele mai ridicate fluxuri de pasageri din lume. Cunoscut pentru eficienţă şi punctualitate, metroul din Moscova s-a confruntat cu puţine incidente tehnice de amploare.

În 2010, metroul din Moscova a fost ţinta unui atentat soldat cu 40 de morţi. "Ceea ce s-a întâmplat este unul dintre cele mai grave accidente din istoria recentă", a declarat Sobianin.

O anchetă pentru încălcarea normelor de securitate în transporturi a fost deschisă de autorităţile ruse. După ce ancheta va stabili cauzele accidentului, "vinovaţii pentru această tragedie vor fi nu doar demişi, ci şi judecaţi", a adăugat primarul capitalei ruse.

La rândul său, Aleksei Kazbiev, expert în transporturi, spune că metroul din Moscova a fost construit pentru a transporta "trei-patru milioane, maxim şase milioane de persoane pe zi". În prezent, peste nouă milioane de persoane călătoresc cu metroul în fiecare zi, iar tehnologiile învechite nu mai sunt adaptate, consideră expertul rus.

Directorul departamentului pentru Sănătate din Moscova, Gheorghi Goluhov, declarase că 106 pasageri au fost spitalizaţi, dintre care jumătate au răni grave.

Accidentul s-a produs pe "linia albastră" a metroului din Moscova, către ora locală 8.30 (7.30, ora României), a precizat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă într-un comunicat.

Imaginile difuzate de televiziunea rusă înfăţişau mai multe persoane în interiorul unuia dintre vagoanele deraiate. Un fum dens se putea observa în acest vagon.

Echipele de salvare evacuau răniţii plini de sânge pe tărgi. Elicoptere erau, de asemenea, vizibile la faţa locului pentru a-i transporta cât mai repede la spital.

"Trenul a frânat brusc. S-au produs scântei şi mult fum. Am fost proiectat în ceva. Toată lumea a fost aruncată într-o parte", a povestit unul dintre pasageri pentru postul de televiziune Moscova 24.

"Eram blocaţi. Am ieşit graţie unui miracol. Am crezut că s-a terminat", a adăugat el.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, s-a deplasat la locul accidentului. "Toate măsurile necesare sunt luate pentru a veni în ajutorul răniţilor", a declarat el pentru televiziunea rusă.

Cel puţin 200 de persoane au fost deja evacuate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici