Un prieten al autorului atacului de la Ottawa afirmă că acesta părea să fie "bolnav mintal"

Un prieten al autorului atacului de miercuri de la Ottawa a declarat că, atunci când l-a cunoscut, în urmă cu trei ani, Michael Zehaf-Bibeau nu părea să aibă opinii extremiste sau înclinaţii către violenţă, dar ulterior prezenta semnele unei "boli mintale", relatează Globe and Mail în ediţia online.

378 afișări
Imaginea articolului Un prieten al autorului atacului de la Ottawa afirmă că acesta părea să fie "bolnav mintal"

Un prieten al autorului atacului de la Ottawa afirmă că acesta părea să fie "bolnav mintal" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Michael Zehaf-Bibeau (32 de ani) ucis de forţele de ordine după ce a comis atacul armat soldat cu moartea unui militar canadian, a crescut în estul Canadei, apoi a petrecut o perioadă în Libia, după care s-a mutat în vestul Canadei, potrivit prietenului său Dave Bathurst. Tatăl său, Bulgasem Zehaf, este un om de afaceri din Quebec care ar fi luptat în 2011 alături de rebelii din Libia. Mama sa, Susan Bibeau, este vicepreşedintele unei divizii a Comisiei pentru Imigraţie şi Refugiaţi din Canada.

Bathurst a declarat că l-a cunoscut pe Zehaf-Bibeau la o moschee din Burnaby, în urmă cu trei ani. El a precizat că la început prietenul său nu părea să aibă opinii extremiste sau înclinaţii către violenţă, dar uneori prezenta o altă faţă, tulburătoare. Bathurst a explicat că Zehaf-Bibeau spunea uneori că "diavolul este după el" şi "vorbea adesea despre prezenţa Shaytan (termen arab pentru diavoli şi demoni) în lume". "Cred că era bolnav mintal", a subliniat acesta.

Bathurst a mai spus că ultima dată l-a văzut pe prietenul său rugându-se la o moschee din regiunea Vancouver în urmă cu şase săptămâni. El spunea că vrea să plece în Orientul Mijlociu în curând, insistând că va merge în Libia să studieze, "nu pentru altceva". Zehaf-Bibeau nu şi-a putut duce planul la îndeplinire, pentru că nu a putut obţine documente de călătorie, după ce autorităţile au luat măsuri pentru a împiedica cetăţenii canadieni să se alăture extremiştilor din alte ţări.

Potrivit lui Bathurst, comportamentul "bizar" al prietenului său i-a determinat pe vârstnicii de la moscheea din Burnaby să-i ceară să nu mai participe la rugăciuni. Bărbatul a mai declarat că prietenul său îl cunoştea pe Hasibullah Yusufzai, un rezident din regiunea Vancouver acuzat în iulie că voia să se alăture teroriştilor în Siria şi căutat în continuare de autorităţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici