Un român a fost răpit de persoane înarmate în Burkina Faso. Cine este bărbatul răpit - REACŢIA MAE

Persoane înarmate au răpit sâmbătă un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan din Burkina Faso, au anunţat compania şi o sursă din domeniul securităţii. Românul este victima unui grup de terorişti din Mali, au declarat surse citate de site-ul de ştiri Burkina24.com.

5612 afișări
Imaginea articolului Un român a fost răpit de persoane înarmate în Burkina Faso. Cine este bărbatul răpit -  REACŢIA MAE

Un român a fost răpit de persoane înarmate în Burkina Faso

UPDATE Românul fi fost dus în Mali sau Niger

Agentul de securitate român răpit ar avea şi cetăţenie franceză, iar răpitorii, probabil rebeli tuareg afiliaţi grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic, l-ar fi dus în Mali sau în Niger, potrivit surselor citate de presa internaţională.

UPDATE Europeanul răpit în Burkina Faso este un francez de origine română, Gherghuţ Lulian

Europeanul răpit sâmbătă de persoane înarmate de la o mină de mangan din Burkina Faso este Gherghuţ Lulian, un francez de origine română, scrie site-ul www.info-afrique.com.

Potrivit corespondentului publicaţiei, aflat la faţa locului, europeanul răpit sâmbătă în Burkina Faso este Gherghuţ Lulian, un francez de origine română.

Atacul la mina de mangan a fost premeditat, mai transmite corespondentul www.info-afrique.com care a discutat cu un şef al forţelor speciale.

După ce l-au răpit pe Lulian, atacatorii s-au îndreptat spre Mali, iar forţele speciale încearcă să-i localizeze.

Alte două persoane au fost rănite şi au fost transportate de urgenţă la Ouagadougou pentru a fi operate.

Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliaţi grupării Al-Qaeda în Maghrebul Islamic

UPDATE MAE s-a autosesizat, a activat Celula de Criză şi a transmis instrucţiuni misiunilor diplomatice din zonă, în cazul românului răpit într-un incident din Burkina Faso, a informat, sâmbătă seara, Ministerul de Externe.

”Celula de Criză s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informaţiilor şi pentru adoptarea măsurilor specifice”, instituţiile care fac parte din această structură fiind în contact permanent, a precizat MAE, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

UPDATE Incidentul a avut loc la mina de mangan Tambao, administrată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania lui Frank Timiş.

Frank Timiş este un om de afaceri cu cetăţenie română şi australiană, care locuieşte la Londra şi are investiţii în Africa de Vest, în special în domeniul petrolier şi minerit.

Mina se află în nord-estul statului Burkina Faso, în apropiere de graniţa cu Mali.

Souleymane Mihin, directorul din Burkina Faso al companiei Pan African Minerals, care administrează proiectul de minerit Tambao, a declarat că cinci persoane înarmate l-au răpit pe român după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea. Şoferul său şi un jandarm care le asigura protecţia au fost răniţi.

"A fost un atac asupra uneia dintre patrulele noastre", a afirmat Mihin. "L-au răpit pe românul care conducea patrula. Şoferul a fost împuşcat în picior. Un jandarm a fost grav rănit", a precizat el.

O sursă din domeniul securităţii din Burkina Faso a precizat că răpitorii s-au îndreptat spre graniţa cu nordul statului Mali, situată în apropiere, după ce l-au răpit pe român.

Incidentul s-a petrecut după-amiază şi au fost organizate echipe în Burkina Faso pentru a-l căuta pe bărbat, a adăugat sursa.

Nordul Mali se confruntă cu prezenţa a numeroşi islamişti înarmaţi, rebeli separatişti şi bande criminale. În trecut, cetăţenii străini răpiţi au fost duşi în zonele deşertice din nordul Mali şi ulterior eliberaţi în schimbul unor răscumpărări.

Totuşi, surse din industria mineritului au declarat că incidentul ar putea fi legat de faptul că Pan African Minerals a avut relaţii tensionate cu comunitatea locală din zona minei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici