Vladimir Putin: UE ar fi putut evita războiul civil din Ucraina

Ucraina nu s-ar fi confruntat cu un război civil dacă oficialii Uniunii Europene i-ar fi chemat la ordine pe cei care au organizat lovitura de stat de la Kiev, a declarat, joi, în conferinţa de presă anuală, preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Russia Today, în pagina electronică.

1268 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin: UE ar fi putut evita războiul civil din Ucraina

UE ar fi putut evita războiul civil din Ucraina, afirmă Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt convins că, dacă ar fi fost adoptată o astfel de poziţie, în Ucraina nu ar fi avut loc un război civil şi nici un număr atât de mare de victime", a afirmat Vladimir Putin.

El a adăugat că Moscova este pregătită să-şi asume rolul de mediator pentru începerea discuţiilor între Kiev şi rebelii separatişti din estul Ucrainei. "Sperăm să se ajungă la un dialog politic", a explicat Putin, adăugând că Rusia consideră acţiunile militare ale Kievului în estul ţării drept o "operaţiune punitivă". "Această operaţiune este lansată de autorităţile de la Kiev, nu forţele de autoapărare (separatiştii - n.r.) au trimis trupele la Kiev", a menţionat liderul rus.

Vladimir Putin a mai afirmat că, dacă autorităţile de la Kiev doresc pace, atunci trebuie să respecte interesele populaţiei din regiunile din estul Ucrainei, nu să facă presiuni asupra lor. "Cu siguranţă, (preşedintele ucrainean Petro Poroşenko) doreşte să rezolve situaţia, dar nu este singurul care ia decizii", a notat liderul de la Kremlin.

El şi-a exprimat regretul că planul de schimb de prizonieri între Kiev şi forţele separatiste din estul Ucrainei nu a fost respectat de autorităţile ucrainene. "Miercuri urma să fie pus în aplicare un acord privind schimbul a 30 de prizonieri. Reprezentanţii forţelor de autoapărare au venit la locul stabilit, însă un oficial de la Kiev s-a prezentat şi a spus «nu»", a precizat preşedintele rus. Putin a îndemnat atât Kievul, cât şi forţele separatiste să facă schimbul de prizonieri înainte de Crăciun, fără alte condiţii.

În ceea ce priveşte informaţiile referitoare la prezenţa cetăţenilor ruşi care luptă alături de forţele separatiste în estul Ucrainei, Vladimir Putin a explicat că "toţi aceşti oameni care îşi îndeplinesc îndatoririle sau iau parte voluntar la acţiuni militare, inclusiv în sud-estul Ucrainei, nu sunt mercenari, întrucât nu sunt plătiţi pentru ceea ce fac".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici