Călin Goia (Voltaj): Deja ne gândim cum să ajungem mai sus de locul doi la Eurovision Song Contest

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, care a câştigat finala selecţiei naţionale Eurovision, desfăşurată duminică seară, la Craiova, a declarat, la o conferinţă de presă, că deja membrii formaţiei se gândesc cum să ajungă "mai sus de locul doi" la Eurovision Song Contest 2015, de la Viena (Austria).

1988 afișări
Imaginea articolului Călin Goia (Voltaj): Deja ne gândim cum să ajungem mai sus de locul doi la Eurovision Song Contest

Călin Goia (Voltaj): Deja ne gândim cum să ajungem mai sus de locul doi la Eurovision Song Contest

Trupa Voltaj va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2015, de la Viena (Austria), cu piesa "De la capăt", câştigătoare a finalei selecţiei naţionale Eurovision, care s-a desfăşurat duminică seară, la Sala Polivalentă din Craiova, şi a fost difuzată în direct la TVR.

Trupa Voltaj a fost aleasă în urma punctajului primit de la juriul de specialitate (50%) şi prin televoting (50%). Astfel, trupa Voltaj a obţinut 4.707 voturi din partea publicului, care s-au transformat în 12 puncte, cărora li s-au adăugat cele 12 puncte din partea juriului.

Pe poziţia a doua, în urma voturilor, s-a situat Luminiţa Anghel ("A Million Stars"), cu 18 puncte, iar, pe poziţia a treia, Ovidiu Anton ("Still Alive"), cu 15 puncte.

La conferinţa de presă care a avut loc după încheierea concursului au participat membrii trupei Voltaj, compozitorii şi producătorii piesei, Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision, toţi membrii juriului (interpretul şi compozitorul Mihai Pocorschi, Ovi - Ovidiu Cernăuţeanu -, care a reprezentat România la Eurovision 2014, alături de Paula Seling, Bogdan Honciuc, corespondent pentru Eurovision în România şi Republica Moldova, Anca Lupeş, specialist în management şi impresariat artistic, şi compozitorul şi dirijorul Viorel Gavrilă - preşedinte) şi Iuliana Marciuc, producător al evenimentului.

"Suntem emoţionaţi şi foarte bucuroşi. Suntem convinşi că, la ce concurenţă a fost, atuul câştigător a fost mesajul nostru şi românii au dorit să ducă acest mesaj la Viena şi să-l aducă în faţa Europei. Le mulţumim celor care ne-au votat, mulţumim juriului pentru încrederea pe care ne-a acordat-o. Să ai 24 de puncte din tot atâtea e foarte onorant. (...) Deja ne facem planuri şi ne gândim cum să facem încât să ajungem cât mai sus. Dacă se poate mai sus de locul doi (făcând referire la o piesă a formaţiei care are acest titlu, n.r.). Asta e marea noastră dorinţă", a declarat Călin Goia, solistul trupei, la începutul conferinţei de presă.

Acesta a spus şi că trupa are pregătită şi varianta în limba engleză a piesei şi urmează să se sfătuiască cu cei care au mai multă experienţă în ceea ce priveşte concursul Eurovision pentru a hotărî cum se vor prezenta la Viena: cu piesa în engleză, cu cea în română sau cu o combinaţie între cele două limbi.

Varianta în limba engleză, lansată de curând, are titlul "All over again" - fiind compusă şi produsă de membrii trupei Voltaj, alături de Deepside Deejyas, de Monica Stevens şi Andrei Leonte -, iar videoclipul acesteia, realizat în regia lui Dan Petcan, reuneşte cadre din scurtmetrajul "Calea Dunării", regizat de Sabin Dorohoi.

Piesa, în ambele variante, trage un semnal de alarmă asupra situaţiei tuturor copiilor lăsaţi în urmă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

"Bucuria mea cea mai mare este că campania «De la capăt» merge mai departe şi va fi şi mai vizibilă şi acei copii, care sunt departe de părinţii lor, cu siguranţă se vor simţi mai puţin singuri, pentru că vor fi sprijiniţi din tot mai multe părţi şi asta cred că e cel mai important şi câştigul cel mai mare. Cred că această campanie nu va lăsa rece întreaga Europă, pentru că şi ei au copii şi şi ei trebuie să se pună în postura părinţilor care merg să muncească afară, din cauză că trebuie să asigure un trai decent copiilor lor, făcând sacrificii enorme. Tocmai de aceea, dragi europeni, trebuie să-i respectaţi pe români, pentru că marea lor majoritate munceşte din greu şi cinstit", a mai spus solistul trupei Voltaj.

Preşedintele juriului, Viorel Gavrilă, a precizat că misiunea lor la acest concurs a fost una destul de grea.

"Poate ne-am făcut şi noi misiunea şi mai grea alegând din aproape 100 de melodii aceste 12 piese. Eu le consider cele mai reprezentative din cele 100. Au fost piese foarte bune, producţii bune. Am avut un show cu adevărat minunat. Ne-am bucurat la fiecare piesă, acolo, în juriu, pentru performanţele, atât ale interpreţilor, cât şi ale producţiei în sine, a show-ului, foarte bine pus în scenă. Au existat criterii clare după care juriul a mers şi la preselcţie şi în selecţia de astăzi. Bineînţeles că ponderea a avut-o în această selecţie de astăzi, în primul rând, interpretarea solistului - pe lângă piesă, care normal e cea mai importantă - intepretarea solistului, care trebuia să fie una perfectă, şi, bineînţeles, show-ul şi felul în care acesta este realizat din toate punctele de vedere. Aşa cum spuneam, ca să facem o impresie foartă bună (la Viena, n.r.) va trebui, din toate punctele de vedere, să avem şi un show şi vocile foarte bune şi totul să fie excepţional", a declarat Viorel Gavrilă, la conferinţa de presă.

La rândul său, interpretul şi compozitorul Mihai Pocorschi a declarat că este pentru prima dată când este impresionat de producţia spectacolului finalei naţionale pentru Eurovision şi a precizat că juriul a evaluat prestaţiile concurenţilor într-o cameră separată, cu două plasme în faţă şi două boxe, la fel ca ceea ce oamenii au văzut de acasă.

"Cred din toată inima că e primul an în care selecţia din oferta pieselor care au existat a fost cea mai aproape de adevăr, calitativ, şi că, în finală, diferenţa au făcut-o categoric experinţa celui care cântă live, care, din păcate, la soliştii tineri nu este aşa de mare (...), am auzit ieşiri din tonalitate la diverşi solişti. Ceea ce pot să spun este că, într-o proporţie de 80 spre 90%, fiecare din concurenţi au tratat cu mare seriozitate şi atenţie producţia de care s-au ocupat singuri (...), având o atenţie mare la calitatea vocii, la calitatea interpretării", a spus Mihai Pocorschi.

În urma preselecţiei, în finala naţională Eurovision au concurat: Voltaj - "De la capăt", Băieţii - "Dragoste în lanţuri", Tudor Turcu - "Save Us", Aurelian Temişan feat. Alexa - "Chica latina", Rodica Aculova - "My Light", Blue Noise - "Love Won't Run Away", Ovidiu Anton - "Still Alive", Lara Lee - "Superman", Super Trooper - "Secret Place", Luminiţa Anghel - "A Million Stars", Cristina Vasiu - "Nowhere", CEJ - "We Were In Love".

Alina Şerban de la TVR Craiova şi Andrei Boroşovici de la TVR Timişoara au fost gazdele finalei naţionale Eurovision 2015. Alături de ei, Ioana Voicu şi Florina Ghenescu i-au însoţit pe artiştii participanţi în culise şi în Camera Verde.

Finala selecţiei naţionale Eurovision a putut fi urmărită în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR Moldova, precum şi pe platformele online tvrplus.ro, eurovision.tv şi pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române.

Concursul Eurovision 2015 se va desfăşura la Viena, Austria, pe 19, 21 şi 23 mai. România va participa în prima semifinală a concursului, cea din 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014, cu piesa "Miracle", ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici