Creatoarea de modă Adina Buzatu, urmărită penal pentru evaziune şi spălare de bani

Creatoarea de modă Adina Buzatu este urmărită penal pentru sprijinirea unui grup infracţional, evaziune, fals în înscrisuri şi spălare de bani, cu un prejudiciu de aproape 1,6 milioane de lei adus bugetului de stat de firma sa, informează DIICOT.

1384 afișări
Imaginea articolului Creatoarea de modă Adina Buzatu, urmărită penal pentru evaziune şi spălare de bani

Adina Buzatu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală i-au adus la cunoştinţă, marţi, suspectei Adina Buzatu punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa.

Acesata este acuzată de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, săvârşite în concurs de infracţiuni.

Din probatoriul administrat în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 20.02.2012- prezent, Buzatu a sprijinit moral şi material un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni, format din iniţiat şi constituit din mai multi inculpaţi. În calitate de asociat unic şi administrator al societăţii T.A.B. Men Style, inculpata a sprijinit moral grupul infracţional organizat, acceptând ca membrii acestuia să emită pentru firma respectivă facturi în numele a patru societăţi de tip fantomă. Sprijinul material acordat grupării a constat în plata unor comisioane pentru serviciile prestate, sume care au permis grupului să se finanţeze şi să îşi continue funcţionarea, se arată în comunicatul DIICOT.

În aceeaşi perioadă, inculpata a înregistrat în contabilitatea firmei facturile fictive emise de cele patru firme-fantomă, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent operaţiunilor comerciale efectuate şi de a se reduce totodată cuantumul impozitului pe profit şi dividende datorat bugetului consolidat al statului. Prejudiciul cauzat de către SC T.A.B. Men Style SRL bugetului de stat este în sumă totală de 1.596.954 lei.

Totodată, în perioada 2012 - martie 2014, Buzatu a folosit în interes personal, cu rea credinţă, într-un scop contrar intereselor societăţii, suma de 3.700.000 de lei, care a fost transferată din conturile societăţii administrate, în conturile a patru firme fantomă. Aceşti bani au fost retraşi în plus faţă de contravaloarea facturilor fictive prin care s-a prejudiciat bugetul de stat.

De asemenea, ea a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de cele patru societăţi comerciale de tip fantomă, 101 de documente (facturi fiscale, contracte, procese verbale de predare primire). Înscrisurile justificative au fost înregistrate în contabilitatea firmei sale şi în baza lor au fost efectuate transferurile de bani în conturile societăţilor de tip fantomă.

În perioada 2012 - 10.03.2014, inculpata a dispus transferul din conturile firmei pe care o administra, în conturile celor patru firme-fantomă, a sumei totale de 5.330.814,39 lei, sumă care apoi a fost fracţionată şi transferată, în scopul ascunderii originii infracţionale, în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă administrate tot de membrii grupului infracţional organizat. Suma a fost ulterior retrasă în numerar ajungând în posesia inculpatei, aceasta cunoscând că banii provin din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici