ALEGERI ”ISTORICE” ÎN PSD: 533.000 de membri aşteptaţi la urne pentru a vota un singur candidat

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al PSD vor avea loc duminică, 11 octombrie, când aproape 533.000 de membri ai partidului sunt aşteptaţi la urne, inclusiv în Republice Moldova, într-un scrutin în care unicul candidat este Liviu Dragnea, acesta urmând să voteze, cel mai probabil, în Teleorman.

1927 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ”ISTORICE” ÎN PSD: 533.000 de membri aşteptaţi la urne pentru a vota un singur candidat

ALEGERI ”ISTORICE” ÎN PSD: 533.000 de membri aşteptaţi la urne pentru a vota un singur candidat

Procesul de votare va începe la ora 8.00 şi se va încheia cel târziu la ora 20.00. Fiecare secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localităţi unde sunt puţini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot. Mai mult, membrii PSD din fiecare localitate vor fi mobilizaţi şi vor vota, în cele mai multe cazuri, împreună, în aceeaşi perioadă de timp.

Sunt aşteptaţi la urne aproape 533.000 de membri PSD din ţară, dar şi din străinătate.Vor avea drept de vot doar membrii PSD care au cotizaţiile plătite la zi şi se află în evidenţa actualizată a filialelor locale. Numărul estimat al membrilor PSD din evidenţele partidului este, însă, mai mare, potrivit unor surse social-democrate.

Membrii PSD vor trebui să voteze în secţiile deschise în localitatea unde sunt înregistraţi ca membri, însă va fi posibil şi votul în altă secţie, pe baza unei adeverinţe din partea organizaţiei de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraş.

În Capitală, vor fi deschise 5-6 secţii în fiecare sector şi o secţie specială, care va funcţia la sediul central al partidului, din Şoseaua Kiseleff. Acolo vor vota membrii din conducerea centrală a partidului, care nu se pot prezenta la secţiile din localitate unde sunt înscrişi ca membri. Este şi cazul premierului Victor Ponta, care a declarat recent că va vota în Capitală, şi nu în Gorj.

Potrivit unor surse social-democrate, liderul interimar al partidului şi unicul candidat la şefia PSD, Liviu Dragnea, va vota în Teleorman.

Conform regulamentului intern, se vor deschide secţii atât în Republica Moldova, cât şi în alte state unde există organizaţii ale PSD Diaspora.

Secţiile de votare vor fi deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secţii pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spaţii închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar şi în primării sau alte instituţii publice, acolo unde autorităţile îşi vor da acordul. În situaţia în care o filială nu va putea, din diverse motive, să organizeze o secţie de vot în aceste spaţii, va fi posibil ca votul să se desfăşoare inclusiv în locuinţa liderului local de partid. Regulamentul aprobat de Comitetul Executiv Naţional prevede expres că asemenea secţii de vot nu vor putea fi înfiinţate în spaţii precum unităţi de învăţământ, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi comerciale.

Secţiile de votare vor fi dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare şi borderou nominal cu membrii PSD înscrişi în organizaţie.

Pentru organizarea scrutinului, vor fi organizate Comisii Electorale Judeţene, care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localităţi. Fiecare organizaţe PSD are obligaţia de a transmite către Comisia Electorală Judeţeană numărul de membri înscrişi în evidenţe, pentru a putea stabili numărul de buletine de vot care vor fi tipărite. Liste cu membrii PSD se vor regăsi în fiecare secţie de vot, iar cei care se vor prezenta la urne vor putea vota pe bază de buletin. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile judeţene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcţia duminică, la sediul PSD din Bucureşti.

Potrivit regulamentului, câştigător al scrutinului intern va fi desemnat candidatul care întruneşte majoritatea voturilor valabil exprimate din numărul total al membrilor PSD prezenţi la scrutin. Anunţul final cu privire la prezenţa la urne, dar şi numărul de voturi înregistrate pentru Liviu Dragnea, ca unic candidat, vor fi anunţate de social-democraţi în seara zilei de 11 octombrie, la câteva ore după închiderea tuturor urnelor.

Liderii PSD au prevăzut în regulament şi situaţia în care va exista un singur candidat pentru această funcţie, aşa cum se va întâmpla pe 11 octombrie, transmiţând către organizaţiile judeţene modele ale buletinului de vot.

În ceea ce priveşte costurile acestor alegeri, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, susţine că social-democraţii nu au făcut o estimare, fiind însă vorba despre ”cheltuieli minore”.

Mai precis, filialele locale vor avea în sarcină cheltuielile cu organizarea secţiilor de vot, asigurarea ştampilelor şi eventuala închiriere a unor spaţii pentru amenajarea acestora, în timp ce conducerea centrală se va ocupa de printarea buletinelor de vot. Aceste costuri sunt însă foarte reduse, potrivit liderilor PSD, având în vedere că vor fi folosite buletine simple, din hârtie, iar numărul lor nu va depăşi 533.000. Majoritatea organizaţiilor au reuşit să amenajeze secţii de vot fără costuri suplimentare, fiind folosite urne simple, de carton, mai susţin liderii PSD.

La scrutinul intern din 11 octombrie s-au înscris iniţial trei candidaţi: Liviu Dragnea, Daniel Savu şi Șerban Nicolae. Singura candidatură aprobată a fost însă cea a liderului interimar Liviu Dragnea, după ce senatorii Savu şi Nicolae nu au îndeplinit condiţiile din regulamentul intern, respectiv susţinerea filialei din care fac parte, precum şi a altor 4 organizaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici