Aurescu i-a vorbit lui Nuland despre necesitatea unei creşteri a prezenţei SUA şi NATO în România

Secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a întâlnit, miercuri, cu asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland, căreia i-a vorbit despre necesitatea unei creşteri a prezenţei SUA şi NATO în statele aliate de la frontierea estică a Alianţei, inclusiv România, informează, joi, MAE.

334 afișări
Imaginea articolului Aurescu i-a vorbit lui Nuland despre necesitatea unei creşteri a prezenţei SUA şi NATO în România

Secretarul de stat Bogdan Aurescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Întrevederea a avut loc la Washington, în cadrul vizitei pe care secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE Bogdan Aurescu o face, săptămâna aceasta, în Statele Unite.

Bogdan Aurescu a subliniat importanţa pe care România o acordă aprofundării şi extinderii Parteneriatului Strategic cu SUA, consacrat de Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, exprimând mulţumiri pentru mesajul video transmis la 21 martie 2014 de Victoria Nuland privind ataşamentul SUA faţă de alianţa cu România.

Cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea viitoare a activităţii Task Force-ului bilateral de aplicare a Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic. De asemenea, oficialul român a exprimat speranţa ca un nou ambasador al SUA la Bucureşti va fi numit cât mai curând, precizează sursa citată.

Secretarul de stat român şi asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, au avut un schimb de vederi privind ultimele evoluţii din vecinătatea estică, cu accent asupra situaţiei din Ucraina, a implicaţiilor asupra parcursului european al Republicii Moldova şi a perspectivelor relaţiilor cu Federaţia Rusă, în urma intervenţiei militare ilegale a acesteia în Ucraina care a schimbat echilibrul strategic în regiunea Marii Negre.

În acest context, Bogdan Aurescu "a argumentat asupra necesităţii unei creşteri a prezenţei SUA (şi NATO) în statele aliate de la frontiera estică a Alianţei, inclusiv în România", informează Ministerul de Externe.

Totodată, Bogdan Aurescu a avut întrevederi cu Chris Murphy, preşedintele Subcomitetului pentru Europa, şi Ron Johnson, membru în Subcomitetul pentru Europa al Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA, Tom Marino, vicepreşedintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia şi riscuri emergente şi Mike Rogers, preşedintele Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

În discuţiile cu congresmenii americani, secretarul de stat a promovat obiectivul includerii cât mai rapide a României în Programul Visa Waiver (VWP), fiind subliniat interesul pentru adoptarea la nivelul Congresului SUA a modificărilor legislative privind criteriile de acces în VWP, scoţând în evidenţă importanţa pe care autorităţile române, dar şi opinia publică românească, o acordă "realizării acestui deziderat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici