Camera Deputaţilor a votat constituirea comisiei de anchetă a rectificărilor din 2016

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat luni o hotărâre prin care se transmite Curţii de Conturi solicitarea preşedintelui acestui for legislativ, Liviu Dragnea, de efectuare a unei anchete privind rectificările bugetare din 2016 făcute de Guvernul Cioloş.

1284 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a votat constituirea comisiei de anchetă a rectificărilor din 2016

Liviu Dragnea a cerut Curţii de Conturi efectuarea de urgenţă a unei anchete privind bugetul pentru 2016

Update 17:45 Constituirea comisiei de anchetă a rectificărilor din 2016, adoptată de plenul reunit

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat luni cu 248 de voturi ''pentru'' şi 102 voturi ''împotrivă'' hotărârea de constituire a comisiei de anchetă privind rectificările bugetare în anul 2016.

PNL, PMP şi USR au anunţat că nu susţin acest demers.

''Deputaţii PMP nu vor vota înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a analiza aşa-zisa gaură de 10 miliarde de lei în bugetul de stat pe anul 2016. Mai mult, deputaţii PMP îi cer preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, să precizeze public următoarele: a solicitat un punct de vedere oficial Ministerului Finanţelor Publice pe această temă şi, dacă da, care este acesta? A solicitat un punct de vedere oficial Corpului de Control al Prim-Ministrului pe această temă şi, dacă da, care este acesta? A solicitat un punct de vedere oficial Curţii de Conturi pe această temă şi, dacă da, care este acesta? În cazul în care aceste demersuri nu au fost făcute, grupul parlamentar al PMP îi solicită dlui Liviu Dragnea să ceară de urgenţă celor 3 instituţii menţionate mai sus punctele de vedere privind această situaţie şi să prezinte Parlamentului răspunsurile primite. Abia apoi Parlamentul va putea decide în cunoştinţă de cauză'', a transmis PMP prin intermediul unui comunicat de presă.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a precizat că PNL respinge această anchetă întrucât aceasta nu are alt obiectiv decât să amâne momentul în care PSD va trebui să dea explicaţii publice în legătură cu realizarea unui ''program irealizabil''.

''Ni se propune să anchetăm o prognoză, o estimare probabilă a unor valorii viitoare, cu parametri incerţi. Ni se cere să anchetăm ceva ce prin natura lui e incert. Nu vedem logica - cum s-ar face o anchetă a ceva ce nu există?'', a spus Predoiu.

El l-a întrebat retoric pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care a propus constituirea acestei comisii de anchetă, dacă nu era chiar el cel care a ''presat'' Guvernul Cioloş să facă rectificări bugetare pozitive, argumentând la acel moment că Executivul are bani, dar nu-i cheltuie.

''De ce nu anchetaţi situaţii similare – nerealizarea de către Guvernul PSD a prognozei de venituri, ratarea unei autostrăzi? (...) Sper că nu ne veţi propune pe viitor să anchetăm şi prognoza meteo'', a adăugat Predoiu.

Viceliderul grupului USR, Cristian Seidler, a precizat că nu există nicio ''gaură'' în buget şi că, cel mai probabil, cei care cer această anchetă se referă la un deficit care, oricum, este mai mic decât cel previzionat.

''Comisiile de anchetă sunt politice. E o mascaradă pentru a masca faptul că PSD a venit cu promisiuni nerealiste, cu venituri supraestimate, iar acum nu are cum să le ţină sub control'', a spus reprezentantul USR.

''Am simţit nevoia să intervin pentru că, pe de o parte, s-a tot făcut apel la mine, şi pe de altă parte am văzut şi am auzit e cineva care chiar nu înţelege absolut deloc ce înseamnă buget, ce însemană deficit, ce înseamnă gaură sau negaură'', a replicat şi preşedintele Camerei, liderul PSD Liviu Dragnea.

El a reiterat apoi faptul că această anchetă vizează două apecte: de ce veniturile au început să scadă ''vertiginos'' de la mijlocul anului 2016 şi de ce, în aceste condiţii, Guvernul a evaluat că va avea venituri mai mari la finalul anului, care să permită rectificare pozitivă.

Fostul premier Dacian Cioloş a spus luni că în bugetul anului 2016 nu există nicio "gaură", deficitul înregistrat la finele anului a fost de 2,6%, mai mic decât cel estimat iniţial de 2,8%, iar nivelul veniturilor fiscale a fost cel programat în ciuda reducerii TVA şi a impozitului pe dividende.

Update 17:16 Camera a aprobat cererea lui Dragnea ca rectificările din 2016 să fie anchetate de Curtea de Conturi

Anterior, Biroul Permanent al Camerei a aprobat o scrisoare a preşedintelui acestui for legislativ, Liviu Dragnea, prin care se solicită Curţii de Conturi efectuarea de urgenţă a unei anchete cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2016 şi asupra nivelurilor cheltuielilor şi veniturilor care au fost avute în vedere,

În scrisoarea menţionată se cere Curţii să ancheteze aspecte referitoare la: cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 31.12 2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pe anul 2016, cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 10 august - prima rectificare; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie primul semestru; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului total consolidat la 23 noiembrie - cea de-a doua rectificare; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului total consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre, cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului total consolidat în luna decembrie 2016, care a fost media veniturilor totale ale bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului, cu cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 faţă de decembrie 2015; care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului general consolidat la prima şi la a doua rectificare; cât este venitul nerealizat la 31.12.2016 din sumele de la Uniunea Europeană, exerciţiul financiar 2014 - 2029, comparativ cu sumele de la Uniunea Europeană 2014-2020 estimate la 23 noiembrie data celei de-a doua rectificări; care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât şi din fonduri europene pe fiecare minister în parte (raportarea se va face la cheltuielile care ar fi trebuit să fie făcute conform rectificării din 23 noiembrie); care sunt investiţiile, programele care au fost bugetate, dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte; care sunt motivele nerealizării investiţiilor, programelor de către ministere (se va prezenta o situaţie pentru fiecare investiţie program în parte; care este suma care a rămas necheltuită la sfârşitul 2016 la capitolul cheltuieli de personal.

Raportul urmează să fie depus până la data de 15 februarie, acest termen fiind solicitat - şi aprobat de plen – de către deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

Liviu Dragnea a cerut Curţii de Conturi efectuarea de urgenţă a unei anchete privind bugetul pentru 2016

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat luni scrisoarea preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, prin care se solicită Curţii de Conturi efectuarea ''de urgenţă'' a unei anchete cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru 2016.

''Există serioase îndoieli asupra respectării procedurilor legale privind avizarea şi aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2016 şi OUG 86/2016 cu privire la rectificarea Bugetului de stat pe anul 2016 şi mai ales asupra nivelului cheltuielilor şi veniturilor care au fost avute în vedere ca bază de fundamentare a acestor acte normative. (…) Având în vedere această situaţie vă propun să fie înscris pe ordinea de zi (…) un proiect de Hotărâre prin care să se solicite Curţii de Conturi efectuarea de urgenţă (…) a unei misiuni de control'' care să vizeze aspecte formulate de liderul PSD sub forma a 15 întrebări, potrivit documentului aprobat de Biroul Permantent al Camerei Deputaţilor.

În rândul aspectelor vizate de cele 15 întrebări se numără: Cât au fost realizate veniturile totale ale Bugetului General Consolidat (BGC) la 31.12.2016? Cât au fost estimate veniturile totale ale BGC la momentul contrucţiei bugetului pentru anul 2016? Care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale BGC la prima şi la a doua rectificare?

Secretarul PSD al Camerei Deputaţilor a afirmat că scrisoarea liderului PSD a fost aprobată de conducerea Camerei Deputaţilor.

Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor se reuneşte luni la ora 16.00 pentru a se pronunţa prin vot asupra constituirii comisiei de anchetă a rectificărilor bugetare din 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici