Ce le-a cerut Dragnea prin SMS membrilor PSD şi PNL în ziua referendumului: "Mai trebuie câte 100 de oameni de secţie şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient! Curaj!"

Liviu Dragnea a cerut, prin mesaje SMS transmise în ziua referendumului, ca membrii PSD şi PNL să îi aducă la secţii pe cei care nu au votat: "La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secţie de vot şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceţi! Curaj!".

660 afișări
Imaginea articolului Ce le-a cerut Dragnea prin SMS membrilor PSD şi PNL în ziua referendumului: "Mai trebuie câte 100 de oameni de secţie şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient! Curaj!"

Ce le-a cerut Dragnea prin SMS membrilor PSD şi PNL în ziua referendumului (Imagine: Shutterstock)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".

Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităŢii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit actului de sesizare a instanţei, Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine şi recomandări de fraudă la referendum către coordonatorii judeţeni de campanie, primari şi activişti de partid.

Prin sistemul informatic era anunţată în fiecare oră prezenţa la vot a cetăţenilor, "lucru care permitea coordonatorilor PSD şi PNL să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne", a scris procurorul Lucian Papici în rechizitoriul transmis instanţei supreme.

De asemenea, prin sistemul informatic erau transmise mesaje cu măsuri pentru "creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege", potrivit rechizitoriului.

Sistemul informatic a fost folosit şi pentru a obţine informaţii precise în timpul procesului de votare - şi nu după orele 23.00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea - despre modul cum s-a votat în toate secţiile din ţară, respectiv câte voturi "Da" şi câte "Nu" au fost exprimate.

"De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4.400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului", a mai scris procurorul papici în rechizitoriu.

"Percheziţia informatică dispusă ca atare a identificat următoarele comunicaţii de tip SMS al căror furnizor a fost înv. Nicolae-Liviu Dragnea. Mesajele au fost transmise fizic, cu ştiinţa învinuitului, de către o altă persoană din cadrul Secretariatului General al PSD, dar conţinutul lor ideatic aparţinea în mod indiscutabil lui Nicolae-Liviu Dragnea", arată procurorii.

Potrivit actului de sesizare a instanţei, în ziua referendumului din 2012 au fost transmise următoarele comunicări:

"- orele 15:17 – Liviu Dragnea: Veţi primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile

- orele 15:18: Sistemul de raportare prin SMS vă oferă posibilitatea să vedeţi prezenţa în fiecare SV (n.n.: prin SV înţelegând secţie de votare).

- orele 15:19: În acest sens faceţi rapid o analiză cu cei de la PNL şi interveniţi exact unde trebuie.

- orele 15:19:49: În SV unde e scăzută prezenţa trimiteţi un PSD-ist şi un PNL-ist pentru a mobiliza organizaţiile de acolo.

- orele 15:20: Cei pe care îi trimiteţi la SV slabe ca prezenţă vor sta acolo până la închiderea urnelor pentru a lua toate măsurile necesare.

- orele 15:20:30: Pentru fiecare SV se va face urgent o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot.

- orele 15:20:49: Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot.

- orele 15:21:10: Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL.

- orele 16:47:42: PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secţie de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!.

- orele 16:51:15: Oamenii noştri din secţiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze!.

- orele 17:37:32: PSD-SG: Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV!.

- orele 18:49:12: Liviu Dragnea: Ieşiţi cu caravanele şi îndemnaţi cetăţenii să iasă la vot. Difuzaţi alternativ «Deşteaptă-te române» cu mesajul pe care îl veţi primi imediat!.

- orele 18:50:51: Premierul Ungariei a cerut maghiarilor din România să nu voteze ca să nu valideze referendumul. Vreţi ca peste români să decidă Ungaria? Veniţi la vot!.

- orele 19:05:19: Puteţi introduce manual prezenţa pentru secţiile de votare unde nu aveţi raportări prin SMS. Nu mai sunt limitate. Urgent toate secţiile să fie verzi (N.N.: acest lucru însemna, potrivit depoziţiei martorului Ciubotariu Dan Ionuţ, faptul că datele să fie actualizate la sub 1 oră).

- orele 19:33:22: SMS 1 - L. Dragnea: Mai sunt 3 ore. Avem deja peste 6 milioane prezenţi. Ne mai trebuie minim 300 de voturi pe fiecare SV. Ceea ce e foarte realizabil! (continuă în SMS 2).

- orele 19:34:17: SMS 2 - L. Dragnea: Organizaţi-vă astfel: 30 de militanţi pe fiecare secţie de votare, iar fiecare să aducă la vot minim 10 cetăţeni în următoarele ore!

- orele 21:53:07: SG: La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secţie de vot şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceţi! Curaj!

- orele 22:11:10: Urgent! Luaţi toate măsurile necesare ca toţi oamenii care stau la coadă la secţia de vot să fie consideraţi în incinta SV ca să poată vota (n.n.: mesaj transmis la toate secţiile de vot - mii de SMS-uri)

- orele 22:34:24: Foarte important! Asiguraţi-vă că prezenţa de la ora 23 e raportată pe toate secţiile, fără excepţie. Puteţi introduce manual în baza de date unde e cazul (n.n.: mesaj transmis doar pentru coordonatori).

- orele 22:53:14: Luaţi toate măsurile ca numărătoarea voturilor să se desfăşoare în condiţii corecte! Număraţi cu atenţie şi curaj! (n.n.: mesaj transmis către toate secţiile de vot - mii de SMS-uri).

Procurorul Lucian Papici arată că, prin aceste mesaje, Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea asupra persoanelor implicate în mecanismul pe care îl coordona, pentru a-i determina să săvârşească fapte interzise în mod expres de prevederile legale referitoare la desfăşurarea campaniei electorale, protecţia datelor cu caracter personal şi a confidenţialităţii votului, exercitarea liberă a votului sau modul de desfăşurare a procesului de votare, cu scopul de a obţine creşterea participării la vot.

Astfel, folosirea caravanelor electorale pentru a îndemna cetăţenii să iasă la vot, prin folosirea imnului României şi a unui mesaj mobilizator, "reprezintă o formă clară a propagandei electorale, prohibită de art. 4 alin. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 34/20012 după momentul oficial al încheierii campaniei electorale", potrivit procurorului.

De asemenea, folosirea reprezentanţilor USL din cadrul secţiilor de votare pentru a identifica persoanele care au ales să nu îşi exercite dreptul de vot şi a întocmi liste ce urmau a fi folosite de către activiştii de partid în scopuri electorale reprezintă o încălcare a dispoziţiilor articolului 5 din Legea 677/2001, precum şi a prevederilor Legii 3/2000 privind confidenţialitatea votului.

"Solicitarea repetată ca activiştii de partid să se deplaseze la locuinţele persoanelor care nu s-au prezentat la vot pentru a-i aduce la secţiile de votare (comunicările de la 15:20:49, 15:21:10, 16:47:42, 16:51:15, 17:37:32 şi 19:34:17) reprezintă, la rândul lor, încălcări vădite ale dispoziţiilor art. 4 alin. 4 din Legea nr. 35/2008 privind interdicţia oricăror presiuni sau constrângeri pentru a determina alegătorii să participe la alegeri", a mai scris procurorul în actul de sesizare a instanţei.

Referirea la numărarea voturilor "cu curaj" reprezintă, potrivit procurorului, o formă de a reaminti persoanelor implicate în mecanismul coordonat de Dragnea "nevoia de a folosi orice mijloace pentru a obţine rezultate care să permită atingerea obiectivului urmărit şi o garanţie implicită a susţinerii pe care urmau să o primească aceste persoane în situaţia unor eventuale repercusiuni ulterioare".

Procurorul menţionează că frauda extinsă la nivelul secţiilor de votare nu ar fi putut avea loc în lipsa unei asemenea garanţii implicite, "asumată de o persoană a cărei poziţie făcea protecţia credibilă".

Instanţa supremă a înregistrat dosarul de corupţie în care a fost deferit justiţiei vicepremierul Liviu Dragnea, acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite, şi a stabilit primul termen de judecată în 18 februarie 2014.

Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din funcţia de şef al Secţiei I din DNA. Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeaşi funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici